Opzetten van breisteken

Opzetten van breisteken – wist je dat er heel veel manieren zijn om steken op te zetten? Ik zet er een paar op een rijtje.

Gisterochtend hoorde ik dat mijn oud-collega is bevallen van een meisje. Hoera! Reden voor mij om even snel een babymutsje (roze met paars uiteraard) te maken. Terwijl ik de steken opzette op de voor mij gebruikelijke duimmethode bedacht ik me dat er heel veel manieren zijn om op te zetten en dat het misschien een interessant onderwerp was om een aantal manieren op een rijtje te zetten.

In elke alinea vind je een filmpje waarin rustig voor wordt gedaan hoe je de methode kunt uitvoeren.

Standaardmethode

De allereerste en meest gebruikte manier om op te zetten is via de zogenaamde duimmethode. De methode is een ‘slag’  die je even moet oefenen, maar die als je het eenmaal onder de knie hebt heel snel gaat.

 

Opzetten van boorden

De hierboven genoemde methode is handig voor breiwerk dat niet extra elastisch moet zijn, zoals een boord. Begint je breiwerk met een boord? Dan is het handiger om op te zetten in boordsteek. Deze methode kost even wat meer tijd omdat je je steek een soort van moet draaien, maar je krijgt er een mooie elastische boord van. Hoe dat gaat zie je op de video over opzetten in boordsteek.

Ook kun je opzetten in zogenaamde ‘oud-noorse’  methode. Deze rand is nog elastischer dan de gewone boordsteekopzetmethode.

Breiend opzetten met één draad

Niets zo frustrerend als veel steken op moet zetten, er bijna zijn en dan net dat ene kleine eindje garen te kort komen. Je kunt natuurlijk uitrekenen welke lengte garen je nodig hebt, handiger is het om breiend op te zetten. Bekijk hoe je dat doet: breiend opzetten met één draad.

Opzetten met twee kleuren

Brei je Fair Isles? Dan is het misschien leuk om ook in die twee kleuren je werk op te zetten. Ik geef je hier twee methoden om met twee kleuren op te zetten: één met beide kleuren tegelijk. Een andere met de kleuren om-en-om.

Beide kleuren tegelijkertijd

Twee kleuren om-en-om

Extra steken opzetten aan de zijkant van je werk

Soms moet je extra steken aan de zijkant van je werk opzetten en kan dat niet eenvoudig via meerderen in het werk, maar heb je echt een ‘hoek’  nodig om later goed panden aan elkaar kunt naaien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zijkant van een rug- of voorpand bij een trui of vest. In dit filmpje staan twee methoden hoe je dat makkelijk kunt doen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wist je bijvoorbeeld dat je sokken op kunt zetten vanaf de tenen, zodat je niet zo’n irritant randje hebt aan de binnenkant? Of dat je onzichtbaar op kunt zetten? Of met behulp van een rij gehaakte lossen? Kortom er zijn zoveel methoden voor zoveel situaties. Ik heb in deze blog de, volgens mij, meest voorkomende genoemd. Op internet vind je nog veel meer.

Ik vind de site van Drops heel erg handig. Ben je nieuwsgierig? Kijk dan op de site van Drops voor nog meer opzetmethoden en tips.

Wat is jouw favoriete opzetmethode?