Kantsteek breien

Kantsteek breien. Ik krijg veel vragen over breien. Hoe je het beste steken kunt opzetten, hoe je het beste steken kun afkanten, hoe je met twee kleuren breit, hoe je een werkstuk netjes in elkaar zet. En ook willen mensen vaak weten waarom ik alles op rondbreinaalden brei. En waarom ik dan niet continentaal brei, want dat gaat veel sneller.
Maar de meest gestelde vraag is: hoe brei ik een kantsteek en waarom brei je eigenlijk een kantsteek? Tijd om daar eens een antwoord op te geven. Want jullie weten ondertussen: bij breien is er altijd meer dan één oplossing.

Waarom een kantsteek?

In heel veel patronen staat dat je een aantal steken moet opzetten, plus twee kantsteken. Dit betekent dat je aan het begin en eind van de naald een kantsteek hebt. Kantsteken kunnen om twee redenen gebreid worden: het geeft een nette rand langs breiwerk, bijvoorbeeld langs de kant van een vest of langs een shwal. De tweede reden is, dat je breiwerk netter in elkaar kunt zetten. Je maakt het breiwerk niet aan elkaar in de kantsteek, maar de steek ernaast. Hierdoor sluit het breiwerk mooier en krijg je een mooiere naad.

Hoe brei je een kantsteek?

Zoals bijna altijd bij breien, is er niet één manier om een kantsteek te breien. Er zijn talloze manieren om een kantsteek te breien. De eerste steek afhalen wordt veel gebruikt. Je kunt dan kiezen of je de steek averecht of recht afhaalt. Sommige mensen zweren bij averecht, andere bij recht.
Je kunt ook de eerste steek afhalen en de laatste steek verdraaid recht breien. Het beste is om het gewoon uit te proberen en een methode uit te kiezen die je het mooist vindt en die je het beste ligt. Het is wel handig om een stukje door te breien. Dus niet na twee toeren denken dat je het wel gezien hebt. Meestal zie je pas na een centimeter of 10 hoe een kantsteek er werkelijk uit gaat zien.

Een kantsteek geeft altijd een grotere en/of lossere rand dan als je de steek gewoon in patroon zou geven.

Kantsteek in ribbels

Zelf heb ik een methode ontdekt om bij het breien van ribbels een mooie rand te krijgen. Als je alleen maar recht breit zonder kantsteek, krijg je een rand met een soort knoopjes. Niet zo mooi en ook bij het in elkaar zetten werkt dit niet prettig. Hier is een manier om een mooie kantsteek te krijgen:

1 brei recht tot de laatste steek. Doe de werkdraad naar voren.


2 haal de laatste steek af alsof je averecht breit

3 brei de eerste steek gewoon recht

Je krijgt nu een hele mooie zelfkant van v-tjes. Mooi langs een shawl of voorpand, en handig om in elkaar te zetten!

Heb jij deze kantsteek ook al eens gebruikt?