Je breiwerk opzetten middels picot-opzet

Je breiwerk opzetten middels de duim-methode, opbreien, long-tail of een vergelijkbare methode is natuurlijk prima. Maar soms is een opzet die net even wat decoratiever is wel zo leuk. In deze blog wil ik je laten zien hoe je een picot-opzet kan maken.

In dit voorbeeld maak ik gebruik van naalden in maat 4 mm (mijn nieuwe van Knitpro die ik tijdens mijn bezoek aan Engeland eerder deze maand gekocht heb) en wat Zeeman Royaal.

Je breiwerk opzetten middels picot-opzet, stap voor stap

1. Zet 3 steken op met een methode naar wens. In dit voorbeeld heb ik de steken opgebreid. De long-tail of de duim-methode, of een andere methode kunnen echter ook goed gebruikt worden.

2. Steek de linker breinaald in de tweede steek op de rechternaald en haal deze over de eerste steek heen.

3. Steek de linker breinaald wederom in de tweede steek op de rechternaald en haal deze over de eerste steek heen. Je hebt van de 3 eerder opgezette steken er nu nog 1 over. Hiermee is een picot afgerond.

4. Herhaal stappen 1 t/m 3 zo vaak als gewenst voor jouw project. Het resultaat ziet er dan als volgt uit:

5. Vervolgens kan je verder breien in een patroon naar wens. In dit voorbeeld heb ik een paar toeren in tricot steek gebreid, dit zal echter niet in alle gevallen de beste keus zijn in verband met het omkrullen.

Waar je bij deze opzetmethode rekening mee moet houden, is dat je in totaal driemaal het aantal steken op moet zetten als je uiteindelijk nodig hebt. Hiervoor is dus ook driemaal de gebruikelijke hoeveelheid garen nodig, goed om te weten als je graag de long-tail opzetmethode gebruikt!

Heb jij deze opzetmethode al eens ergens voor gebruikt?