Huisjes breien
In een vorige blog schreef ik over het haken en breien van labels.
Ik haakte nog een stel en dacht na over dat gebreide label: zou dat ook een huisje kunnen worden? Het kan wel, maar mijn proefexemplaar viel me niet mee:
Er kwam een ander ideetje binnen en hier word ik zelf heel blij van. Zo leuk, ik brei het ene huisje na het andere. En het is steeds een beetje anders, want ik experimenteer er lustig op los. Een exact patroon heb ik dan ook niet voor jullie. Wel een soort van handleiding en tips.
Deze huisjes beginnen met een stukje haken, want het leek mij leuk dat er een ophanglusje aan zit. Daarom haak ik eerst 30 lossen en dan een halve vaste door de eerste steek.
Het lusje dat ik dan heb, zet ik op een breinaald en ik zet dan nog 3 steken al breiend op.
Er staan nu 4 steken op de breinaald. Die schuif ik naar de andere kant van de naald en dan brei ik ze, zoals je doet bij het breien van een i-cord.
Ik heb ze nog eens naar de andere kant van de naald geschoven en gebreid. Daarna begon ik met meerderen. Je kunt je eigen manier van meerderen kiezen. Ik brei meestal een steek net onder de steek.Dit heb ik bij alle vier de steken gedaan en direct steeds 2 steken op een naald gezet.
Daarna volgt een toer zonder meerderen. In de volgende toer aan het begin van elke naald een steek meerderen. En dat wissel je af: een toer zonder meerderen en een toer waarin je 4 steken meerdert.
Tip: Het is ook leuk om steeds 2 toeren zonder meerderen te doen, dan wordt het dak hoger en puntiger. Dat heb ik bij het grijze dak gedaan van het gele huisje.
Je kunt nog meer variaties bedenken.
Mijn daken hebben uiteindelijk 4 x 8 = 32 steken. Na de laatste meerdering brei ik een toer averecht en daarna hecht ik de daken losjes af. Met de einddraad heb ik ‘t zo netjes mogelijk afgehecht. Ook de begindraad, van ‘t lusje, kun je nu goed wegwerken. Eventueel verstevig je nu ook de aanhechting van ‘t lusje. De draadjes hoeven niet helemaal netjes afgewerkt, want ze blijven aan de binnenkant. Dat zie je later toch niet meer.
Daarna heb ik aan de binnenkant steken opgenomen.
Probeer in een rechte lijn de naald door steeds dezelfde rij boogjes te “weven”. Het is het mooist als je steeds begint in een “hoek”, dus bij de rij meerderingen. En dit is inderdaad een beetje lastig, dat vind ik ook. Het kan wel en het effect is de moeite waard.
Tip: Dit gaat makkelijker als je hiervoor even een maat dunnere breinaalden gebruikt!
En nog een tip: zorg dat je steeds dezelfde boogjes gebruikt, zeg maar de “smiles” of de “poortjes”.
Nu wordt het tijd voor kleur 2. Je gaat de steken breien. Het lila huisje heeft 4 x 8 = 32 steken, het gele en het blauwe huisje hebben 4 x 7 = 28 steken. Daarbij ben ik dus iets verder van de dakrand gebleven met het opnemen van de steken.
Je kunt gewoon recht breien. Het is leuker als je een soort “hoeken” krijgt. Daar heb ik een leuke methode voor: die van de “afgehaalde steek”.
Eerst heb ik 2 toeren gebreid, dat blijft min of meer onder de dakrand.
Daarna neem ik bij elke naald de eerste steek averecht over met de draad achter. De andere steken van elke naald brei ik recht.
De volgende toer brei ik alle steken recht.
Deze twee toeren wissel ik af tot ik het huisje hoog genoeg vind.
Voor de onderrand heb ik een toer averecht gebreid en daarna ben ik gaan minderen.
Dat kan op verschillende manieren.
Brei bijvoorbeeld steeds per naald de eerste twee steken samen, de rest van de steken brei je gewoon recht.
Vul het huisje als je nog 12 of 16 steken hebt. Ga daarna door met minderen.
Dit doe je tot je nog 8 of 4 steken hebt. Knip de draad af en haal door de laatste steken en hecht netjes af.
Je kunt ze nog leuker maken door er op te mazen of te borduren. Of gebruik kraaltjes of lovertjes om ze te versieren.
Leuk als sleutelhanger! En misschien ook voor aan paastakken?
Zoek je meer inspiratie voor huisjes? Op mijn blog vind je tot nog toe heel veel gehaakte huisjes onder het label “huisje” https://debreimeisjes.blogspot.com/search/label/huisje. Daar zullen vanaf nu ook gebreide huisjes bij staan.
Ik brei nog even verder!
📷 + © Akkelien Smink
Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien Smink
Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/
En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes