Hoe lang gaat een breinaald mee?

 


Geschreven door Marijke Bosman

Ik heb een breinaaldenbewaardoos. Die heb ik jaren geleden gekregen nadat een tante is overlijden. Daar zitten breinaalden in die nog van oma zijn geweest. Oma heeft mij leren breien en misschien zitten de naalden waar ik toen mee heb zitten stoeien er ook nog wel in. 

De breinaaldendoos heeft voor mij emotionele waarde. Niet alleen de herinnering aan oma en mijn eerste breilessen, maar ook het idee dat er heel veel sokken en truien mee zijn gebreid. Die in de familie gretig aftrek vonden (de sokken dan, de truien waren in mijn optiek van de soort kriebel en jeuk). Maar ook het gevoel dat het handwerkambacht van oma niet verloren is gegaan; het is naar mij overgegaan. Ik ben er zuinig op. 

De breinaalden in die doos zijn misschien al wel 50 of 60 jaar oud? Ik merk dat er veel mee gebreid is. De meeste naalden zijn krom. Het is mij nog nooit gelukt om een kromme naald weer terug te buigen naar zijn oorspronkelijke staat. Het wordt er eigenlijk alleen maar erger van. En daarmee zijn ze minder geschikt om een nieuw project mee te breien. 

Ik gooi metalen breinaalden die krom zijn overigens niet weg; ze liggen bij mij in de keukenla. Ik gebruik ze om de “wel of nog net niet gaar test” te doen bij een cake die in de oven staat. 




Breinaalden gaan heel erg lang mee maar zijn ook onderhevig aan slijtage. Bijvoorbeeld houten breinaalden; als je die vaak gebruikt worden ze dunner en is de naald die ooit begon als een naald 5.00 geen naald 5.00 meer. Gebruik je oudere breinaalden, test dan af en toe met een breinaalddiktemeter of de dikte nog klopt. Een breinaald die minder dik is dan je denkt, maakt dat de afmetingen van je breiwerk zullen afwijken van wat je verwacht. En dat is zonde van je tijd en zonde van je gebruikte garen.

Als er kleine haakjes aan je breinaald zitten, is dat ook een vorm van slijtage. Die haakjes wil je niet! De steken glijden niet soepel van de naald, je garen ravelt. En dat ga je terug zien in je eindproject. Zonde!

Slijtage merk je ook aan de punt van je breinaald. Die wordt door veel gebruik stomp. En dat maakt het breien als het ware minder comfortabel, minder vanzelfsprekend. Het oppakken van de steken van de linkernaald duurt langer. Steken samen breien wordt lastiger. Een nop breien ……

De breinaalden in de breinaaldenbewaardoos van oma hebben hun werk gedaan. Ze blijven in de doos als herinnering, ik gebruik ze niet meer.




Heb jij een voorraad breinaalden die je door de jaren hebt opgebouwd? Loop er eens doorheen; welke naalden zijn aan vervanging toe? En welke kunnen naar de keukenla?

Krijg je ook zin om je voorraad breinaalden of haaknaalden onder het stof vandaan te halen? Meld je dan aan voor het Mystery Blanket 2022 avontuur.