Hoe kies je de perfecte breinaald

Dus je breit, of je wilt graag beginnen met breien. En dan ga je op zoek naar de perfecte breinaalden. Maar oh jee, als je ook maar een beetje kijkt naar wat er te krijgen is duizelt het in je hoofd. Welk merk en welke soort naald moet ik nou kopen? Welke is het fijnst voor mij? En die hele dure, is dat het waard? Ik hoop in deze blog een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Om te beginnen heb ik een mooi plaatje getekend waarbij je een korte glimps krijgt van waar je verschillende breinaalden voor gebruikt. Op welke naald kom jij uit?
Ik zal er per soort naald ook een korte toelichting bij geven, en zal daarna een aantal van de merken laten zien die ik geprobeerd heb in de bijna 5 jaar die ik inmiddels brei. Daar gaan we dan

De extra lange sokkennaalden

Deze naalden zijn volgens mij niet heel erg bekend, maar ze zijn er wel! Wil je sokken breien, of andere items die je in het rond kan breien? Maar ben je zo iemand die het liefst de naalden stevig onder je oksels geklemd heeft? Dan zijn deze naalden voor jou. De naalden zijn lang genoeg dat je er altijd 2 onder de arm kan hebben, en je kan er gewoon makkelijk op rondbreien. Ideaal!

Traditionele breinaalden

Ik noem ze maar even ‘traditioneel’, want als je aan breipennen denkt, denk je waarschijnlijk aan deze soort. De standaard twee stuks, al dan niet met een knop er bovenop. Mogelijk gebruikte je oma deze al, of haar oma, of iemand anders die je kent. Ik heb zelf met de naalden leren breien als klein meisje, maar op de een of andere manier paste het gewoon niet helemaal bij mij. Ik kreeg er in ieder geval niet heel veel plezier van.

De traditionele breipennen zijn echter wel nuttig. Je kan er fijn rechte stukken op breien, met een simpele breisteek, een wat ingewikkeldere, kabels, ajour, enzovoorts. Je kan er eigenlijk ook prima continentaal mee breien, of ze onder de oksels klemmen en met je rechterhand breien. Het kan allemaal. Dus het kan heel goed dat ze wel bij jou passen!

Rondbreinaalden

De rondbreinaald is de reden dat ik nu echt een breister ben. Elke keer probeerde ik weer sokken te breien met een pakketje van de Aldi, met sokken naaldjes. Maar het lukte me echt niet. Ik liet steken vallen, raakte de tel kwijt, en zat echt te worstelen met al die naaldjes in de handen. Ook met de standaard breipennen had ik moeite. Er gleden telkens steken af, en dan telkens weer dat rechte-averechtse breien, het lukte me gewoon niet! Helemaal toen ik wilde proberen om continentaal te breien, omdat je dan mogelijk minder schouderklachten kan hebben.

Pas toen ik mijn eerste sok opzette met een rondbreinaald van Prym begon ik een echte breister te worden. Heerlijk! Het vloog ineens. De ene na de andere sok kwam uit mijn handen, en ze werden steeds mooier en ingewikkelder. Ook mijn naalden kregen wat upgrades, en ik probeerde er heel wat soorten uit. Het is dan ook vast geen verrassing dat de rondbreinaald mijn favoriet is…

Rondbreinaalden zijn ideaal voor continentaal (leren) breien. Als je sokken breit heb je eigenlijk maar heel weinig toeren die averechtse steken nodig hebben. In het begin breide ik deze nog op de ouderwetse manier, terwijl ik talloze rechte steken oefende met het garen in mijn andere hand, op de continentale manier. Op een gegeven moment ging dit mij zo goed af dat ik ook de averechtse steken continentaal kon breien, en toen was ik helemaal niet meer te stoppen!

Rondbreinaalden kan je echter ook voor recht breien gebruiken, dus als je een soort naald wil die je echt voor alles kan gebruiken, dan is er de rondbreinaald. Ik ben helemaal fan!

Sokkennaalden

En uiteraard hebben we dan ook nog de bekende sokkennaaldjes. 4 of 5 naalden, het verschilt per voorkeur en het kan allebei. Er zijn tegenwoordig zelfs exemplaren met een hoek, waarbij je er maar 3 nodig hebt! Het vergt wat handigheid, maar er zijn zeker voordelen.

Sokkennaalden hebben als voordeel dat je makkelijk in het rond kan breien. Doordat het losse naalden zijn kan je bij de boord makkelijk vanuit een bepaald opzicht breien, en van kant wisselen bij de start van de hiel. Hierdoor kan het makkelijker zijn om de hiel te breien; met name de hollandse hiel. Het is een beetje lastig uit te leggen wat ik bedoel, dus hopelijk helpt het volgende plaatje. En anders… Probeer het zelf eens uit, dan snap je ook wel wat ik bedoel.

Uitproberen

Eigenlijk kan je het beste alle soorten naalden proberen, en dan zelf kiezen welke jij het fijnst vind. Misschien kan je ze van een vriendin lenen? Of zols ik deed, koop de goedkoopste om uit te proberen welke soort het beste voor je werkt, en kies daarna duurdere naalden als je er aan toe bent.

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de soorten materialen die het beste voor je werken. Vind je aluminium, bamboe, hout of staal het fijnst? Eigenlijk merk je dat pas het beste als je het allemaal uitprobeert. Misschien mag je ze wel testen bij je lokale hobbyzaak. Je kan het altijd proberen!

Merken

En net als dat je allemaal types naalden hebt, zijn er ook vele merken met allemaal verschillende soorten naalden. Eigenlijk is het allemaal teveel om in 1 blog te noemen, dus ik vlieg er daarom langs, maar schroom niet om je vragen hieronder te stellen!

Een aantal van de merken die ik geprobeerd heb:

Zeeman/Wibra/Action/Prym. Fijne rechte naalden en rondbreinaalden, van aluminium. Lekker goedkoop, dus fijn om mee te oefenen.
KnitPro. Dit merk heeft ontzettend veel soorten naalden en materialen. Ik probeerde de Karbonz en de aluminium naalden uit. Ik vond de Karbonz qua materiaal echt heel prettig. Een beetje stroef, maar niet te stroef. De punten zijn niet te scherp. Goede optie!
HiyaHiya. Nu komen we echt bij de duurdere klassen. HiyaHiya staat bekend om hun zeer scherpe rondbreinaalden en sets. Ideaal voor kantpatronen of projecten die flink veel details hebben.
⦁ . Mijn persoonlijke favoriet. Ze zijn heel prijzig, maar de kabels behouden niet de krul die sommige andere merken wel houden. Ze zijn heel stevig, redelijk scherp, en ze glijden zo lekker. Heerlijk. Ik ben begonnen met losse rondbreinaalden, maar heb inmiddels al de sokken set met kleine maten, en de middelgrote set van maat 2.75 t/m 5mm. Ik ben er echt zo blij mee! Het was een flinke investering, maar ik wil nooit meer iets anders.

Dit was dan mijn uitreksel van mijn jarenlange ervaring met breinaalden. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Zoals ik al zei, stel gerust eventuele vragen die je hebt, en ik kijk graag met je mee. En als je al wel je favoriet hebt, welke zijn dit, en waarom? Wie weet helpt jouw ervaring een ander weer!