Een makkelijke hiel voor teen-omhoog sokken

Soms krijg je een vraag, en ondanks mijn jarenlange ervaring had ik daar nou ook niet echt een goed antwoord op. En in het breien van sokken, daar is de hiel breien vaak het struikelblok voor veel mensen.

Het maakt dan niet uit, of het van  boord naar teen is, of van teen naar boord.  En in dit geval kwam de vraag van een dame die nog niet zo lang sokken breit. Ze sloeg de hamer wel op de kop… is er niet een nog makkelijkere manier om de hiel in een teen-omhoog sok te kunnen keren?

Ik ging eens zoeken, en vond eerst op Ravelry een formule. Maar daar moet je een wiskundig masterbrein voor hebben… en dat heb ik niet.

In de afgelopen week had ik dus weer een “radbrakersnacht”, veel te vroeg wakker worden, omdat je bang bent, dat je door de wekker heen slaapt…(die om kwart over drie toch echt af ging). Zo zat ik dus die nacht, in het donker, want ik werd klaarwakker van iets wat ik dacht gedroomd te hebben. Er staat een heel eenvoudig patroon op Internet uit 2006… geschreven door een Amerikaan, die zelf zijn sokken breit.

En dat is voor mij de moeite waard, Ik ben achter de computer gekropen, en heb het gevonden.

De beschrijving staat hier!!!

En in het Nederlands noemen we het: Fleegle’s teen omhoog hiel,  zonder veel gedoe!

Maar klopt die hiel dan ook?

Eigenwijs als ik ben, moet ik dat dus wel even testen. En aangezien ik afgelopen dinsdag op reis moest met de trein, heb ik de beschrijving doorgelezen, en snel een paar sokkennaalden en een bol garen in mijn tas gemikt.

Als proef heb ik een yoga sokje gemaakt van 48 steken. (een yoga sok is een sok zonder teen), dit omdat het mij pertinent om de hiel ging. Eerst vijf rondjes boord, en daarna vijf rondjes tricotsteek gebreid.

De Fleegle hiel breien – patroon

Fleegle gaat ervan uit, dat de sok wordt gebreid op rondbreinaalden, met de Magic Loop methode.

De spie:

Bepaal welke naalden de steken van de ondervoet, en welke de bovenvoet gaan vormen.

Het makkelijkste is, om de eerste helft van de steken te bestemmen voor de ondervoet, en de overige steken voor de bovenvoet.

In ons voorbeeld: we breien over 24 steken voor de ondervoet, (markeerder) 24 steken voor de bovenvoet (markeerder)

Ronde  1:

1 recht, meerder 1, brei recht tot 1 steek voor markeerder, meerder 1, 1 recht. (markeerder) Brei steken bovenvoet.

Ronde 2: Brei alle steken recht.

Herhaal ronde 1 en 2, tot er 46 steken staan op de naald van de ondervoet. Op de naald van de bovenvoet heb je 24 steken.

Plaats dan een steekmarkeerder precies in het midden van de 46 steken. (dat is echt het enige wat je hoeft te tellen)

We gaan de hiel keren.

Stap 1:

Brei recht tot 2 steken na de markeerder die het midden van de ondervoet aangeeft. Brei 2 steken samen, brei 1 steek recht. Keren.

Stap 2: 1 averecht afhalen, 5 averecht, brei 2 steken averecht samen, 1 recht. Keren.

Stap 3: 1 afhalen, brei recht tot 1 steek voor het “gaatje”, 2 samenbreien, 1 recht. Keren.

Stap 4: 1 averecht afhalen, brei averecht tot 1 steek voor het “gaatje, 2 averecht samenbreien, 1 averecht. Keren.

Herhaal stap 3 en 4 tot alle steken van de ondervoet bewerkt zijn. Je hebt dan 26 steken over: 13 aan iedere kant van de markeerder. In totaal heb je dus 50 steken op de naalden, 2 meer dan het oorspronkelijke aantal van 48.

Nu zet je de eerste steek van de ondervoet op de rechternaald.

Brei de steken van de ondervoet recht, tot 1 steek voor het einde van de naald (de markeerder die het midden aangeeft mag er uit.)

Brei de overgebleven steek samen, met de eerste steek van de bovenvoet.

Brei dan de steken van de bovenvoet (eventueel in patroon)  tot 2 steken voor het eind van de ronde… brei deze twee steken samen.

En vanaf hier kun je de sok verder breien in patroon.

Het patroon klopt…je hoeft er geen ingewikkelde formule’s op los te laten, en het verhoogt het breiplezier.  Het is toepasbaar op alle aantallen steken, die deelbaar zijn door 4.

In de Breiclub ledenomgeving komt op 1 oktober een door Chefwol.nl ontworpen Kal te staan, die deze hiel gaat gebruiken.

Doe gerust mee!