Gebreide knoopsgaten: alle soorten en maten

Maak jij wel eens gebreide knoopsgaten? Je hebt ze in alle soorten en maten! Horizontaal, verticaal, groot, klein…

Voor het maken van gebreide knoopsgaten bestaan veel methodes, ook afhankelijk van de grootte die je nodig hebt.

Ik zal de methodes laten zien waar ik zelf ervaring mee heb, en hopelijk hebben jullie er iets aan! Heb je zelf aanvullingen? Laat ze achter in een reactie onder dit blog!

Deel op je Twitter:

Interessant en leerzaam: ik heb net een leuk blog gelezen over gebreide knoopsgaten @breiclub.nl!

Gebreide knoopsgaten: Horizontaal of verticaal?

Allereerst kan je kiezen tussen een horizontaal en een verticaal knoopsgat, als je de boord (van een vest bijvoorbeeld) apart breit, dan breit men meestal een horizontaal knoopsgat zodat het knoopsgat uiteindelijk rechtop komt te staan.

Brei je de boord tegelijkertijd met het voorpand, kiest men meestal voor de verticale manier, zodat het knoopsgat wederom rechtop staat.

Mijn favoriete, gebreide knoopsgaten

Eerlijk gezegd kies ik ervoor om altijd een horizontal knoopsgat te maken, ongeacht de methode van breien die ik heb gekozen. Ik vind dat de verticale  methode er zeer onpraktisch en tijdrovend uitziet; terwijl het zoveel makkelijker kan.

En als ik eerlijk ben zie ik ook niet veel verschil tussen een horizontaal of verticaal knoopsgat, maar ik vind deze methode toch even het vermelden waard. Helaas kan ik hier geen tips over geven, maar zeker wel over de andere methodes!

Knoopsgat van 1 steek

Voor kledij voor kinderen en voor kledij met kleine knoopjes gebruik je een knoopsgat van 1 steek, deze is tevens ook de makkelijkste. Wel is de maximale grootte van de knop die je dan gebruikt ongeveer 15mm, als de knop die je gekozen hebt groter is, zou ik voor een andere methode hieronder kiezen.

Deze werkwijze is heel simpel, op de plaats waar je de knoop wilt, brei je 2 steken tesamen en daarna 1 omslag over de naald. In de volgende rij brei gewoon weer verder en daar verschijnt je knoopsgat. Makkelijk toch!

Knoopsgat van meerdere steken: methode 1

Voor de grotere gebreide knoopsgaten ga je beter te werk als volgt;

1. Op de plaats waar je het knoopsgat wenst, kant je het nodige aantal steken af en brei je verder de naald af.

Om te weten hoeveel precies je er moet afkanten kan ik je alleen maar aanraden om het even te proberen, want het hangt natuurlijk ook af van welke dikte van wol je gebruikt.

2. Hierna brei je weer verder tot aan de afgezette steken en zet je weer hetzelfde aantal steken op op de naald.

Bij deze manier is het wel het beste dat je het knoopsgat verstevigt door middel van een festonsteek langs de rand. Deze methode kan ervoor zorgen dat een knoopsgat na een tijdje zijn stevigheid verliest. Met de volgende methode is de kans dat dit gebeurt duidelijk minder.

Knoopsgat van meerdere steken: methode 2

Deze werkwijze vind ik zelf het fijnst, hier wordt het knoopsgat in een en dezelfde naald gemaakt, niet zoals hierboven vermeld dat je in de tweede naald de steken weer moet opzetten.

1. Zoals altijd brei je weer tot aan de plaats waar je het knoopsgat wenst, je haalt de draad naar de voorkant van het werk, haalt een steek af en brengt de draad weer naar de achterkant.

2. Vervolgens kant je de gewenste steken af, zonder ze te breien, keer het werk.

3. Breng de draad weer naar de achterkant, plaats de rechter naald tussen de twee eerste steken op de linkernaald en haal de draad erdoor. Deze lus plaats je over de linkernaald heen en dit is de eerste bijgezette steek, dit herhaal je steeds tussen de twee eerste steken totdat je je aantal steken plus 1 hebt bijgezet.

4. Nu keer je terug het werk, haal de eerste steek af zonder te breien en haal de laatste opgezette steek over deze steek. Dit sluit het knoopsgat mooi en zorgt er ook voor dat het knoopsgat minder snel uitrekt.

5. Nu brei je gewoon verder zoals je patroon aangeeft.

Ziezo, ik hoop dat mijn uitleg je heeft verder kunnen helpen! Als jullie zelf nog tips hebben laat het zeker even weten, ik vind het altijd leuk om nog bij te leren!

Template not found..