Gebreide dieren om te knuffelen

Gebreide dieren om te knuffelen, leuk of niet leuk? Laatst schreef ik over projecten waarvan je bij voorbaat weet dat je er weinig plezier aan gaat beleven. Op het plaatje ziet het er geweldig uit. Het resultaat zal schitterend zijn. Maar je weet: dit is niks voor mij.

Voor mij zijn dat gehaakte projecten. En ik ben ook niet heel dol op hele kleine frutsel projecten. Ach, en soms laat ik me er toch toe verleiden. Als een vriendin vraagt of ik voor haar een muisje wil breien. Ik weet dat ze er heel blij van wordt. Dus heb ik het gedaan. Het goede nieuws is: ik werd er zelf ook blij van!

Zij maakt het

Al gauw kwam ik uit bij de patronen van ‘zij maakt het’. Achter ‘zij maakt het’ zit Anita Wilschut. Wilschut heeft al talloze patronen gemaakt voor het breien van dieren. Ze zijn allemaal even prachtig. Gelukkig hoefde ik niet te kiezen, een muis moest het worden. Dus kocht ik het patroon voor ‘Karel en Suusje’. Karel is het konijn en Suusje de muis.

De patronen zitten in een mooi vormgegeven boekje. Het boekje is voorzien van foto’s en duidelijke beschrijvingen. Wilschut heeft een eigen manier van breipatronen beschrijven ontwikkeld. Het is even wennen, maar als je het onder de knie hebt, werkt het heel prettig. Het zorgt er in elk geval voor dat de beschrijvingen kort maar krachtig zijn. En wat ik zelf altijd heel fijn vind: ik heb geen foutje kunnen ontdekken! De patronen zijn duidelijk getest en zorgvuldig nagekeken.

Rondbreien

Hoe groot of hoe klein je dier wordt, bepaal je door de dikte van het garen en de naalden. Ik heb gekozen voor ‘mille colori’ van Lang. Het garen is geschikt voor naalden 3 maar ik heb het op naalden 2,5 gebreid. Zo wordt het mooi stevig en komt de vulling er niet door heen. Nu aan de slag!

De dieren worden allemaal aan één stuk in het rond gebreid. Dit betekent, dat je aan het eind van het breien alleen draadjes hoeft weg te werken en niets meer in elkaar hoeft te zetten. Daar word ik als luie breier nu blij van!

De beschrijving is gedaan voor het gebruik van sokkennaalden, maar je kunt het natuurlijk ook op de rondbreinaald doen. Hiervoor is het nodig dat je weet hoe je de magic loop moet doen. Kijk hiervoor het filmpje.

Muis

Voor de muis begin je bij de neus. Dan meerderen zodat de vorm van de kop erin komt. Op de plek waar het lijf aangebreid wordt, brei je een draadje mee. Hierlangs neem je later de steken voor het lijf op. Op de plek van de oren wordt een aantal steken averecht gebreid. Zodat duidelijk is waar de oren moeten komen.

Het is allemaal heel ingenieus gedaan. Het klinkt nu misschien ingewikkeld, maar met de duidelijke beschrijvingen en de foto’s voor de moeilijke stukjes kom je er zeker uit. En het fijne is: in een paar avonden heb je het klaar.

In de boekjes zit ook nog een beschrijving voor kleertjes voor muis en konijn. Ook deze zijn weer helder en duidelijk beschreven.

http://zijmaakthet.com/