We gaan wanten breien (deel 1)

We gaan wanten breien! Want hoe je het wendt of keert, het is ondertussen al november. In Canada, Oostenrijk en Scandinavië heeft het al gesneeuwd… in theorie zou dat hier in Nederland ook zomaar kunnen gebeuren. Dan heb je je wanten zomaar nodig.

Christa de Vries vroeg op Facebook of we aandacht konden besteden aan het breien van wanten, en dat gaan we in de komende tijd dus doen. Vandaag deel 1!

Het eerste wanten breien project

Als eerste project gaan we beginnen met een eenvoudig paar wanten, met een “afterthought duim”. Dit betekent, dat je na het breien van de want pas denkt aan de duim, en die als laatste zal breien. Tijdens het breien van de want maak je gebruik van een restdraadje om de plaats van de duim te markeren.

Maar eerst even wat anders: Meten is weten!

Echt? Ja… echt. Je moet eerst de gegevens van je hand op een rijtje hebben voordat je kunt starten met het breien van de wanten. Ieder mens is anders, om maar een voorbeeld te noemen; de hand van mijn echtgenoot is groter als die van mij. De handen van mijn twee oudste zoons zijn ongeveer gelijk aan die van hun vader. De jongste daarentegen: zijn handen groeien nog, dus is maat nemen noodzakelijk.

Dus: pak pen en papier, en je centimeter.

 

Wat meet je van de hand, waarvoor je de wanten gaat maken?

1: De lengte van de hand. Vanaf de top van de middelvinger meet je naar het begin van de pols. Schrijf op.

2: De omtrek van de pols. Dit heb je nodig om je boord te kunnen berekenen.

3: De omtrek van je hand. Dit heb je nodig om de hoeveelheid steken te kunnen berekenen voor de want. Soms moet je een paar steken meerderen om aan het juiste stekenaantal te komen. Met name met “hoekige handen”, is het praktisch om daar rekening mee te houden.

4: De lengte van de duim.

5: De lengte van de muis van de hand: Dit is nodig om de duimspie te kunnen berekenen.

6 De lengte van het midden van de hand, naar de top van de pink.

 

We gaan aan de slag: Oefenwanten!

Voor deze wanten kun je rustig breien met: Zeeman Royal of Regia 6 draads. Als je een echte beginner bent, gebruik dan een niet al te duur wolletje, je kunt het patroon later nog eens breien in wat duurder garen. Ik heb het voorbeeld gebreid in groene Royal van Zeeman.

Verder heb je nodig: naalden zonder knop 4 mm, of een rondbreinaald 4 mm met een koord van ongeveer 40 cm als je de wanten apart breit, en  ongeveer 80 cm als je ze tegelijk gaat maken. Houd in dat geval ook steekmarkeerders bij de hand. En niet te vergeten: je restdraadje.

De steekverhouding: 20 steken en 20 naalden = 10 x 10 cm in tricotsteek op naalden 4. Controleer dit, pas eventueel je naalddikte aan.

Het model is gebreid voor een handomtrek van 18 cm en is de middelste maat.

Opzetten: (32 – 36) – 40 – (44 – 48) steken.

Verdeel die als volgt over de naalden: de eerste helft verdeel je over naald 1 en 2, en de tweede helft komt op 1 naald te staan. (= naald 3)

Hiermee heb je gelijk een goede verdeling gemaakt voor de steken van de onderhand, en die van de bovenhand.  Voor rondbreiers: Plaats een markering aan het begin, halverwege, en in de eerste helft van de steken, precies op de helft plaats je nog een markeerder. Zorg ervoor dat de markeerder voor het begin van de ronde een andere kleur heeft. Je leest verder mee alsof je breit op naalden zonder knop.

Sluit de ronde, en brei nu 20 ronden in boordsteek. Naar keuze: 1 recht, 1 averecht, of 2 recht, 2 averecht.

 

Volgende week gaan we verder!

Tip: Kijk, als je lid bent van de Breiclub even bij deze les: http://leden.breiclub.nl/sokkenbreien/les-3-sok-van-auke-deel-1/ Hier laat ik zien hoe je op naalden zonder knop steken opzet, en de ronde sluit, voordat je begint met het boord. (Ben je nog geen lid, kijk dan hier voor meer informatie én de €1,00 actie)

Ook hebben we een blog met daarin 3 tips bij het wanten breien: kijk daarvoor hier!

Wat zou jij nog meer willen leren over wanten breien? Laat je vraag, opmerkingen of ervaringen hieronder achter!