Foutje: een gevallen steek
Een gevallen steek? Iedereen laat wel eens een steekje vallen, is de uitdrukking. En dat geldt voor elke breier.
Zeker als je net begint kun je nog wel eens een steek laten vallen. En wat moet je dan doen? Als je niet naast een geoefende breier zit, zul je het zelf moeten oplossen.
Hier een aantal tips hoe je het probleem zelf kunt oplossen en zelfs decoratief kunt gebruiken (zie 2 video’s). Succes!
Een gevallen steek? Oprapen!
Je kunt wel eens per ongeluk een steek laten vallen. Zodra je ontdekt dat je een steek hebt laten vallen: geen paniek! Blijf rustig zitten, ga niet als een wilde aan je breiwerk trekken. Dit maakt het alleen maar erger.
Zoek voorzichtig waar je de steek bent verloren. Als je de steek getraceerd heb, ga je als volgt te werk:
- Pak het lusje van de gevallen steek en ‘zeker’ hem: doe een steekmarkeerder of een veiligheidsspeld door het lusje zodat hij niet verder naar beneden laddert.
- Pak nu een haaknaald van ongeveer dezelfde dikte als je breinaalden. Dus als je op naalden 3,5mm aan het breien bent, pak dan een haaknaald 3,5.
- Zorg dat je aan de goede kant van je breiwerk de steek ophaalt, ook als je averecht aan het breien was.
- Haal de veiligheidsspeld of de steekmarkeerder voorzichtig uit de steek en steek de haaknaald door het lusje.
- Pak met de haaknaald het draadje tussen de twee bovenliggende steken en haal dit door het lusje. Je bent nu één toer ‘omhoog’ geklommen.
- Als je steek meerdere toeren naar beneden is gevallen, herhaal je deze handeling, net zolang tot je weer bovenaan je breiwerk bent.
- Zet nu de steek weer op de linkernaald en je kunt weer verder breien!
Gevallen steek decoratief gebruiken
Gevallen steken kunnen ook heel decoratief gebruikt worden in breiwerk. Uiteraard zijn dit geen willekeurig gevallen steken maar wordt dit in patroon uitgevoerd! Hieronder laat ik je een paar voorbeelden zien.
Clapotis
Een van de meest gebreide ontwerpen op ravelry.com is ‘Clapotis’.
Link naar http://www.ravelry.com/patterns/library/clapotis
Het is een kantshawl die ontworpen is door een Amerikaanse die een tijd in Parijs heeft gewoond. Het viel haar op dat Parijse vrouwen vaak de deur uitgaan zonder jas maar dan wel even een shawl omgooien zodat ze er altijd goed verzorgd uitzien. Zij heeft daarom deze shawl ontworpen.
Hij wordt diagonaal gebreid, je begint in de linkeronderhoek en breit naar rechtsboven. Gedurende het breien worden er extra steken bij opgezet. Deze extra steken laat je ook weer vallen, zodat er ladders ontstaan. Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar is eenvoudig te doen. Het levert in elk geval een schitterende shawl op!
Gevallen steek shawl
Een ander heel leuk ontwerp is de ‘druppelshawl’.
Link naar http://www.ravelry.com/patterns/library/drop-stitch-scarf-11
Dit is een shawl in boordpatroon waarbij steeds in de eerste naald van het patroon door omslagen er extra steken bij worden gemaakt. Na 6 pennen laat je deze steken vallen en ontstaan er een soort druppels. Door de gevallen steken te laten verspringen, ontstaat er een mooi patroon.
Dit is een zeer geschikte shawl voor beginners. Het is niet moeilijk en het geeft een schitterend resultaat!
Oké, doen we er nog één. Een van mijn favoriete ontwerpers. Het patroon is niet gratis, maar zeer de moeite waard!
Camino Bubbles
Kieran Foley is één van mijn favoriete ontwerpers van kantshawls. Hij combineert traditie met nieuwe ontwerpen. Oude patronen, gecombineerd met nieuwe materialen. Of de combinatie van lace fair isle breien, met schitterde kleuren.
De shawl die ik jullie nu wil laten zien, is de ‘Camino bubbles’. Ook hier weer wordt aan het begin van het patroon gemeerderd. Na een aantal naalden laat je deze gemeerde steken weer vallen zodat er ladders ontstaan. Het ontwerp is zo gemaakt, dat deze ladders samen bollen vormen.
Heb jij ook voorbeelden van kunstig gevallen steken? Ik zie ze graag!