Ontdek de snelste manier om te leren breien

Vandaag ontdek je de snelste manier om te leren breien.

Je zal wellicht denken: “Nu heb ik alle blogs tot nu toe gelezen, en iedereen heeft het erover dat ik de tijd moet nemen om filmpjes te kijken, of iemand moet zoeken in mijn omgeving die mij breien kan leren. Maar daar heb ik helemaal geen zin/tijd voor, maar ik wil wel leren breien!”

Helaas, er is geen verkorte route. Je moet er tijd en liefde in stoppen. Vooral veel tijd, en heel veel liefde. Maar wij gaan je helpen snel te leren breien.

Leren Breien

Ik snap helemaal dat je niet direct de eerste de beste wolwinkel binnenstapt, met de vraag of je lessen kunt krijgen in breien.

Dat je een hekel hebt aan mensen die op je vingers kijken, en dan zeggen: “Nee, dat moet je zo doen!”, en dan de halve toer zelf breien. Daar leer je niets van. Welke opties heb je echter nog meer?

Leren breien: Online Starterscursus breien

Maar dan is een online starterscursus breien, zoals Breiclub die aanbiedt, een goed alternatief. Stap voor stap. Neem eerst eens de tijd, om zonder wol en naalden in je handen te kijken.

In de beginnerscursus legt Maaike op een rustige manier uit wat je moet doen, en waar je op moet letten. Laat dit eens op je gemak op je inwerken. En luister daarna naar Take it Easy, van The Eagles. Take it easy – doe rustig aan. Prent dit in je hoofd.

De volgende stap die je gaat nemen, is om met naalden en draad de filmpjes nog eens, maar dan ook weer heel rustig te bekijken. Stap voor stap ga je dan proberen om zelf te breien. Take it easy – doe rustig aan. Breien is geen stresswerk. Breien is een hobby, het mag leuk zijn, ontspannend.

Leren breien: als het niet lukt…

“Het lukt me niet… Wat nu?”

Leg het weg voor een dag, en probeer het de volgende dag nog eens.

Je wil niet weten hoe vaak mijn werk is uitgehaald, omdat ik het niet goed deed. Ik had een handwerkjuf op school, die prima haar vak verstond, maar mijn moeder was degene die mijn werk iedere keer uittrok omdat ik fouten maakte.

Maar het maken van fouten mag – vooral in het begin. Je leert ervan. Breien houdt je brein actief.

Hoe denk je dat ontwerpers soms aan nieuwe stekencombinaties komen? Door fouten te maken! We zijn allemaal mensen; niemand is perfect. Maar take it easy! Doe rustig aan!

Starterscursus breien gevolgd: wat nu?

Goed… ik heb de starterscursus breien gekeken, en de eerste beginsels onder de knie. Wat nu?

Nu begint het avontuur pas echt. Door te oefenen heb je de basis te pakken. Je kunt nu eens rondsnuffelen in een breiboek, of er een project tussen staat wat je aanspreekt.

Nu kun je op je gemak eens neuzen in een wolwinkel, of in een webwinkel, wat er allemaal te koop is. Laat je inspireren door kleur. Of het nu een pannelap is of een muts, een omslagdoek, een sjaal of een deken; jij bepaalt wat je nu gaat maken.

Dat is een lekker gevoel. Nu telt de tijd niet meer; ook al doe je een jaar over je eerste trui!

Wat wel telt is het plezier dat je hebt in het maken; de ontspanning – ontstressing – het loslaten van alles wat je die dag hebt gedaan, gezien en beleefd. Je project absorbeert al die verhalen; en het eindproduct is door jou met liefde gemaakt.

Leren breien: 2 tips!

Tip 1: Ik geef je nog wel een tip mee. Bij mij op de bank liggen op de leuning standaard een pen, en een notitieblok. Niet alleen omdat ik tijdens het ontwerpen dingen opschrijf. Maar soms brei ik ook wel eens wat voor de lol, volgens een patroon.

Ik turf dan de toeren af – met name voor mouwen en sokken kan het wel eens handig zijn om de tweede op gelijke hoogte te krijgen. Het werkt makkelijker dan een toerenteller.

Tip 2: Mensen merken het gauw, als jij iets kunt, wat zij niet kunnen. Ze zullen je gaan overstelpen met vragen: wil je dit voor me maken, of dat voor me maken? Overlaad je niet met breien voor anderen – wijs ze zelf op de Breiclub cursussen! Breien mag weer! Maar breien mag vooral leuk blijven. En vergeet niet: doe rustig aan. Take it easy!

 

Wat zou je graag nog meer op video uitgelegd willen zien? Geef het door in een reactie hieronder!