De 2 x 50 gram uitdaging – deel 1
Zoals u in een eerder blog hebt kunnen lezen, gaan we in de komende maanden een aantal paren sokken breien. Pakketjes zijn te vinden in de webshop van Chefwol.nl.
De verdeling zal als volgt zijn:
Deel 1: 8 juni
Deel 2: 15 juni
Deel 3: 22 juni
Deel 1:
U hebt voor dit project 2 x 50 gram sokkengaren nodig, in 2 verschillende kleuren. En naar wens een set sokkennaalden 2,5 mm of rondbreinaalden in dezelfde maat. Handig is ook om een goede wolnaald bij de hand te hebben om draadjes mee af te kunnen hechten.
Bepaal welke kleur u als de hoofdkleur gaat gebruiken, en welke als bijkleur.
Om te zien hoe ik de steken opzet, ga dan naar deze video: Sokken van Auke deel 1
Zet met de bijkleur op:
voor kindermaten: 40 – 44 – 48 – 52 steken
voor volwassen maten: 56 – 60 – 64 – 68 – 72 steken.
Verdeel ze evenredig over de naalden.
Brei boord: 2 recht, 2 averecht. 20 rondes in totaal.
Knip bijkleur af. Hecht hoofdkleur aan.
Brei in tricotsteek verder:
voor de kindermaten: minimaal 10, maximaal 15 rondes in totaal
voor de volwassen maten: minimaal 15, maximaal 25 rondes in totaal.
(in het voorbeeld heb ik 22 rondes tricotsteek gebreid.)
Knip hoofdkleur af.
Hielflap: Hecht de bijkleur aan, en brei de hielflap over de helft van het totaal aantal steken.
Voor de kindermaten: 20 – 22 – 24 – 26
voor de volwassen maten: 28 – 30 – 32 – 34 – 36 steken.
Tip: In het midden van de bolletjes Lang Jawoll zit een klosje. Op dit klosje treft u garen aan in dezelfde kleur als het garen. Dit draad kunt u gebruiken om de hiel sterker te maken, door een draadje mee te breien.
Twee stappen voor het breien van de hielflap:
1: *1 steek afhalen met draad achter het werk, 1 recht. Herhaal dit tot de steken zijn bewerkt. Keren.
2: 1e steek afhalen op de averechte manier, met draad voor het werk, brei de andere steken averecht. Keren.
Herhaal stap 1 en 2 tot er:
Voor de kindermaten: 20 – 22 – 24 – 26
voor de volwassen maten: 28 – 30 – 32 – 34 – 36 toeren zijn gebreid.
Volgende week gaan we de hiel keren.
Waar komen de patronen te staan?
Op het blog van Breiclub.nl en op het blog van Chefwol.nl