Rondbreien met rondbreinaalden: hoe werkt dat?
Rondbreien vind ik zelf altijd heel ontspannend. In het rond en rond en rond, heel zen! Dat was een van de dingen die het zo fijn maakten om aan de Zeeglas kolsjaal te werken.
In deze blog ga ik je vertellen hoe rondbreien met rondbreinaalden het beste werkt, en laat ik je een voorbeeld zien hoe je gebruik kan maken van een rondbreinaald maat 3 mm met een kabellengte van 30 cm.
Hoe werkt rondbreien met rondbreinaalden het beste?
Op deze manier in het rond breien, werkt het beste als je een rondbreinaald gebruikt met een lengte die aansluit op de diameter op je project. Een iets te korte kabel is hierbij beter dan een iets te lange, omdat breiwerk zich makkelijk wat laat comprimeren op de breinaald.
Een iets te lange kabel rekt het breiwerk echter uit, wat zowel je project als de ervaring van het breien zelf niet ten goede komt.
Voor een colsjaal is een gewone rondbreinaald met een kabellengte van 60 cm meestal prima. Voor het breien van sokken op deze manier zijn zelfs speciale rondbreinaaldjes met extra korte naaldjes en een kabeltje van slechts 10 cm.
Rondbreien met een rondbreinaald maat 3mm en kabellengte van 30cm
In dit voorbeeld ga ik echter gebruik maken van een rondbreinaald maat 3 mm met een kabellengte van 30 cm en ietwat kortere naaldjes dan bij reguliere rondbreinaalden. Deze naald van het merk Addi is mijn favoriet om babymutsjes van sokkenwol mee te breien.
- Zet steken op in de hoeveelheid zoals benodigd voor je project en één extra. Waarom vertel ik je zo! In dit voorbeeld heb ik steken opgezet door ze op te breien, je kan natuurlijk gewoon je voorkeursmethode gebruiken. In onderstaande foto is de draad het meest onderaan waar het opzetten begonnen is. De draad bovenaan gaat naar de bol wol.
- In patronen waarbij het werk in het rond gesloten moet worden, staat vaak dat je erop moet letten, dat het werk niet verdraaid wordt. Behalve bij een möbius kol natuurlijk, waarbij dat juist wèl de bedoeling is. In bovenstaande foto zie je bij de pijl, dat het werk in deze foto verdraaid is, eerst goed doen dus, voordat we verder gaan!
- Houd de naalden nu zo vast, dat de laatste steek die je opgezet hebt, op je rechternaald zit. Je herkent deze aan de draad die naar de bol wol gaat.
- Laat deze laatste steek van je opzetnaald van de rechternaald afglijden naar de linkernaald, brei daarna de eerste twee steken recht samen. Hiermee sluit je op onzichtbare wijze het werk in het rond en voorkom je een “gat” waarop het werk kan gaan ladderen. De extra opgezette steek is hiermee weg verminderd.
- Plaats je steekmarkeerder om het begin (en einde) van een ronde aan te geven en brei!
In volgende blogs over breien in het rond met rondbreinaalden, zal ik ingaan op breien met een reizende lus (travelling loop), magic loop breien en twee werkstukken tegelijkertijd op dezefde naald magic loop breien (“two at a time” afgekort “TAAT” magic loop).
Stay tuned!