De Bezemsteelsteek: ken jij deze techniek?

De bezemsteelsteek ook wel stokhaken genoemd, ken jij deze techniek al? Nu denk je misschien, de wat?! Inderdaad, de bezemsteelsteek klinkt misschien een beetje raar, maar het resultaat is zeker de moeite waard.

Deze techniek stamt uit de 19e eeuw, men gebruikte een haaknaald en een bezemsteel om deze steek te maken.

Tegenwoordig wordt de bezemsteel echter vervangen door een grote breinaald of iets anders cylindervormig, in mijn geval een stift.

Benodigdheden bezemsteelbreien:

– haaknaald met bijhorend breigaren, deze steek is mogelijk te maken met elke dikte van garen

– een dikke breinaald, een nummer 15 bijvoorbeeld of iets anders waar je de lussen op kan plaatsen, zoals een gladde stift of pen.

Het patroon

Laten we beginnen!

– Allereerst kies je het aantal lussen per boogje dat je zou willen, dit kan van 3 tot 6 lussen. Ik ga voor de verdere uitleg uit van 5 steken per boogje.

– Vervolgens haak je een lange rij losse van de lengte die je denkt nodig te hebben, zorg ervoor dat het aantal losse steken een veelvoud is van 5.

– Nu neem je er je grote breinaald bij en hier plaats je de lus van op je haaknaald op met de draad die je aantrekt aan de voorkant.

– Nu haal je de draad door elke steek en plaatst telkens de lus op de breinaald, met de draad die je aantrekt aan de voorkant. Doe dit voor de hele rij losse steken.

Tel voor de zekerheid alle lussen die je hebt gemaakt zodat je er evenveel hebt als je losse steken had.

– Hierna haal je je haaknaald door de eerste 5 lussen, haal je de draad erdoor en haak je een losse. Daarna haak je 5 vaste rondom de 5 lussen. In de volgende 5 lussen haak je weer 5 vaste steken. Ga zo door tot het einde van de rij.

Dit was één rij met de bezemsteelsteek, voor volgende rij plaats je de lus weer over de grotere breinaald en haal je de draad door elke steek en plaats je de lussen over de breinaald en werk je zo verder zoals de vorige rij.

Ik zou je wel aanraden om na elke rij de lussen ietwat recht te trekken, deze kunnen namelijk soms nogal scheef komen te staan omdat de manier van werken nogal onhandig is. Zeker in het begin is deze steek zeker niet makkelijk, maar eens je een goede manier hebt gevonden gaat dit zeker wel sneller.

Het is ook afhankelijk van de soort breigaren en de diameter van de breinaald die je gebruikt wat het effect is van de bezemsteelsteek. Hoe kleiner de diameter hoe compacter, en hoe groter de diameter, hoe meer de steek lijkt op kant.

Deze steek kan voor veel projecten gebruikt worden, voor sjaals, dekentjes, hoesjes voor een gsm en zelfs voor kledij.

Had jij ooit al van deze de bezemsteelsteek ofwel stokhaken gehoord? Wat vind je ervan?