Ajourbreien
Wie kent ze niet, de klassieke gaatjestruien. Ik kan mij herinneren dat begin jaren ’80 , toen ik in mijn tienerjaren zat, mijn moeder mij nog wel eens zo’n zelf gebreid truitje gaf. Echt leuk vond ik ze niet, maar ach… ze waren wel lekker koel! Zoals veel modetrends weer terug zijn gekomen, is ook ajour terug. En Hoe!
Als je op sites als Ravelry of Garnstudio kijkt, komen er ontzettend veel mooie, moderne patronen voorbij. En niet alleen truitjes, maar ook shawls, mutsen en zelfs sokken zijn er in ajour te vinden.
Veel beginnende breisters (of breiers natuurlijk ;) ) zien echter erg op tegen zoiets. Er moet namelijk veel geteld worden én er wordt gewerkt met een patroon. Mensen die niet gewend zijn om met een patroon te werken, voelen zich dan vaak onzeker, weten niet precies hoe de steken gemaakt moeten worden, en zien er dan maar weer vanaf.
Erg jammer, want eigenlijk is ajourbreien echt niet zo moeilijk.
Ajour berust op het meerderen en minderen van steken in de heengaande naald, waarbij gebruik wordt gemaakt van omslagen. Door die omslagen in de teruggaande naald te “breien zoals de steek zich voordoet”, wat meestal neerkomt op averechts breien, ontstaat het typische ajour-gaatje.
Maar hoe maak je nou zo’n omslag? Jarenlang heb ik ze de verkeerde kant opgemaakt. Daarom zag mijn ajour-breiwerk er altijd zo raar uit. Een omslag maak je door de draad waarmee je breit na een steek (b.v. een rechte steek) van je af te bewegen en dan onder je naald weer naar je toe te halen.
Meerderen en minderen
Als je door middel van omslagen steken meerdert, moeten er natuurlijk ook steken geminderd worden want anders wordt het breiwerk een vormeloos geheel. Deze minderingen vinden meestal op 2 manieren plaats, afhankelijk van de plek in het breiwerk. De ene mindering is: 1 steek recht afhalen, 1 steek recht breien en de afgehaalde steek over de gebreide steek heen halen. De andere mindering waarvan gebruik wordt gemaakt is: 2 steken rechts samenbreien. Dat er gebruik wordt gemaakt van 2 verschillende minderingen, heeft te maken met de looprichting van de steken.
Met deze paar steken, zou je een heel eenvoudig ajour patroontje kunnen maken. Als je het leuk vindt, pak een paar breinaalden en een beetje garen en brei mee:
Zet 11 steken op en brei 1 naald averecht.
Naald 2: 3 st re, 1 st re afhalen, 1 st recht breien, de afgehaalde st over de gebreide st halen, 1 omslag, 1 st re, 1 omslag, 2 st re samenbreien, 3 st re.
Naald 3: alle steken av breien.
Naald 4: 2 st re, 1 st re afhalen, 1 st re breien, de afgehaalde st over de gebreide st halen, 1 omslag, 3 st re, 1 omslag, 2 st re samenbreien, 2 st re.
Naald 5: alle steken av breien.
Naald 6: 1 st re, 1 st re afhalen, 1 st re breien, de afgehaalde st over de gebreide st halen,
1 omslag, 5 st re, 1 omslag, 2 st re samenbreien, 1 st re.
Naald 7: alle steken av breien.
Deze 6 naalden (naald 2 t/m 7) kun je een paar keer herhalen.
Als je het breiwerkje strak houdt, zie je dat de gaatjes zijn ontstaan en zie je ook wat ik bedoelde met de richting van de minderingen.
Als je meegebreid hebt, is je eerste ajourbreiwerkje een feit. Dus niets houdt je nu nog tegen om toch die leuke shawl of trui eens te gaan breien.
[tweetquote]Misschien toch eens ajourbreien? Op @breiclubnl staat een duidelijke uitleg.[/tweetquote]
Ter inspiratie nog 2 mooie patronen:
Veel plezier!