Yeay! Ajour breien is een feestje!

Echt! Ik wilde zo graag leren hoe je moest ajour breien! En toen Diana een foto op Facebook plaatste van de sjaal waar ze mee bezig was, was ik verliefd. Dat wilde ik ook leren! 

Want wanneer ik iets niet kan, dan baal ik! In breien ben ik gewoon niet zo goed en dat heeft ook te maken met het geduld dat je ervoor moet hebben. Ik hou nu eenmaal van snel resultaat (vandaar ook dat ik zo dol ben op kleine (haak)projecten!)

Na een leuke, gezellige discussie op het Facebookbericht van Diana, bood ze aan om mij het ajour breien, met name dit specifieke patroon, te leren! Yeay!

Dus op een woensdagochtend stond de koffie klaar en lagen de breinaald en katoen te wachten op instructie!

Ajour breien

Ajour breien is het zogenaamde “gaatjes breien” met gaatjes op plekken waar je ze graag wilt, zonder dat je steken laat vallen! 

Het bleek een patroon uit de Simply Breien te zijn. Een vrij smalle sjaal en het begin was echt simpel. Dus 5 naaldjes recht breien, geen probleem!


En toen begon het:
  • Een omslag: je hoeft alleen de draad een keer om de rechter naald te slaan. (houd tegelijkertijd ook in dat er ergens een steek geminderd moet worden!)
  • een dubbele overhalen: een steek afhalen, (die zet je alvast op de andere naald!) dan twee steken samen breien en de steek die je op de andere naald had gezet die haal je over de gebreide steek heen

En dat was het eigenlijk…

Simpel? Dacht het niet, Diana was nog niet thuis en ik had al een fout gemaakt, ineens had ik 45 in plaats van 44 steken en een extra gat op een plek waar die niet hoorde…
Dus wachten op hulp, en sinds het hersteld is ben ik nog niet heel veel opgeschoten. Want hoewel het erg leuk is om te doen heb ik er wel een bepaalde rust en een dosis geduld voor nodig.

Nu moet ik nog leren hoe ik mijn fouten zelf kan herstellen. Misschien toch eens een breicursus gaan doen?!

Hier nog een artikel met tips voor het ajour breien.

Heb jij tips, om te leren ajour breien of hoe je zelf fouten kan herstellen?
Ik hoor ze graag!