7 geweldige breisteken die je onder de knie wilt hebben |
Als beginnende breier ben je wellicht blij dat je de rechte steek inmiddels voldoende onder de knie hebt en ben je toe aan het leren van verschillende andere steken die ook eenvoudig te breien zijn. Er zijn tal van breisteken die je kunt leren, maar er zijn er een aantal die in mijn lijstje met geweldige breisteken thuishoren voor beginners. Uiteraard is ieder ‘top-lijstje’ persoonlijk en heeft iedereen zo zijn favoriet.
#1 - Nopjespatroon
Een combinatie van twee basissteken levert een bijzonder leuk patroon op, namelijk het nopjespatroon. Dit is een breipatroon dat je kunt breien om het effect van een reliëf te krijgen in jouw breiwerk. Het nopjespatroon bestaat uit rijen met rechte steken en losse steken, waarbij de losse steek wordt gezet op de plaatsen waar de nopjes in het patroon verschijnen. Je breit een rechte steek, maar laat deze steek niet afglijden. Je breit nog een steek door de breinaald achterlangs in de steek te laten gaan. Ook in dit geval laat je de steek niet afglijden. Je breit de steek nog drie keer, waarvan twee keer voor en één keer achter. Het breiwerk wordt omgedraaid en de vijf steken worden averechts teruggebreid. In de video van Freubelweb wordt duidelijk hoe je het nopjespatroon breit.
#2 - Geweven steek
Een andere geweldige steek is de geweven steek. Dit patroon brei je met rechte en averechte steken. Om het patroon van een geweven steek te krijgen, heb je één toer met de rechte steek, drie toeren met een combinatie van de rechte steek en de averechte steek, één toer met de rechte steek en vervolgens weer drie toeren met een combinatie van de rechte steek en de averechte steek in spiegelbeeld van de eerste drie toeren. Waar je eerste een stuk averechte steken maakte, maak je nu juist rechte steken. Dominique van Ik wil breien laat ons in haar video zien hoe je de geweven steek breit.
#3 - Gerstekorrelsteek
De gerstekorrelsteek is een vrij eenvoudige steek waarbij je, net als bij de geweven steek recht en averecht afwisselt. Deze gerstekorrelsteek is dan wel eenvoudig, maar levert een mooi patroon op. De eerste toer begin je met een rechte steek en daarna averecht. Zo ga je verder tot de toer volledig is gebreid. De tweede toer begin je met een averechte steek en die vervolg je met een averechte steek. Ook deze toer maak je op deze manier af. De derde toer begin je zoals de eerste toer en de vierde toer begin je zoals de tweede toer enzovoort. In deze video laat Kirsten van Studio Knit je zien hoe je de gerstekorrelsteek breit.
#4 - Mossteek
De mossteek brei je met een oneven aantal steken. De mossteek bestaat uit twee basissteken en is daarom geschikt voor beginnende breiers. Uiteraard kunnen ervaren breiers ook leuk aan de slag met de mossteek. Deze steek lijkt op de gerstekorrelsteek, maar het verschil is dat je jouw toer bij de mossteek steeds begint met een rechte steek gevolgd door een averechte steek. De toeren zijn dus op dezelfde manier opgebouwd. Deze steek is iets makkelijker dan de gerstekorrelsteek, want je hoeft niet te onthouden of je de vorige toer met recht of averecht bent begonnen.
#5 - Linnensteek
De linnensteek brei je door steeds twee steken te herhalen met een even aantal steken op de breinaald. Deze steek geeft een mooi geweven resultaat aan jouw breiwerk. Aangezien er veel Engelse uitleg op internet te vinden is, heb ik een paar jaar geleden in een eerdere blog op Breiclub.nl in het Nederlands uitgelegd hoe de linnensteek werkt. Ook kun je in deze video van Veritas EU zonder geluid goed zien hoe de linnensteek in de praktijk wordt gebreid.
#6 - Vlindersteek
Alleen al de naam vlindersteek is prachtig en doet zijn naam eer aan, want met de vlindersteek krijg je zichtbaar verschillende vormpjes van vlinders in jouw breiwerk. De vlindersteek vraagt iets meer werk dan de vijf steken die ik tot nu toe heb laten passeren, maar deze steek is het werk meer dan waard en het lijkt op het eerste oog wellicht lastiger dan het is. Deze vlindersteek bestaat namelijk feitelijk uit slechts drie steken: recht, averecht en averecht afhalen. In deze video van Studio Knit laat Kirsten je zien hoe je de vlindersteek breit.
#7 - Vlechtsteek
De vlechtsteek is een steek die gevlochten lijkt te zijn. Het patroon van de vlechtsteek maak je door een lus te maken over drie steken. Je steekt je breinaald in op de plek na de derde steek op de linkerbreinaald. Je haalt om en je maakt een lus die je op je linkerbreinaald aan de bovenkant plaatst. De steek die je zojuist op de linkerbreinaald hebt geplaatst ga je samenbreien. Ten slotte brei je de drie volgende steken averecht, recht, averecht. Deze vlechtsteek vraagt een stuk meer handelingen dan de eerste vijf steken, daarom is het duidelijker te zien in deze video van Breimeisje hoe je de vlechtsteek breit.