2 Sokken tegelijk breien, teen eerst.

 

Sinds kort ben ik begonnen met sokken breien! Vroeger wel eens gedaan maar ik deed er erg lang over en als dan eindelijk die ene sok af was moest ik er nog 1. Waar ik dan geen zin meer voor kon opbrengen. Gevolg? Allemaal halve paren. Nu weet ik dat het tegenwoordig heel hip is om 2 verschillende sokken te dragen, maar 1 gelijk paar moet toch ook te doen zijn?

Onderzoek

Als ik iets in mijn hoofd heb voor een nieuw project, in dit geval 2 sokken tegelijk breien, zit ik avonden achter elkaar het internet af te speuren. Nu dus ook. Google, Pinterest, Ravelry en YouTube. Ook heb ik een “bibliotheek” met haak en brei boeken en tijdschriften waar ik ook veel inspiratie uit op doe. Op breiclub.nl staat ook een aanzienlijke hoeveelheid aan blogs en technieken waar je veel van kan leren!

Na avonden onderzoek moet ik maar wat gaan proberen! Dus sokken wol en naalden erbij pakken en gaan.

2 Sokken methode

Er zijn verschillende methodes om 2 sokken tegelijk te breien. Ik heb een methode gekozen die ik het prettigst vind. Ik brei deze sokken “toe up”: teen eerst. Deze methode gebruik ik een rondbreinaald 3 met een koord van 80 cm. Zo kan ik de magic loop methode gebruiken. De magic loop methode is erg handig want je kan daarmee projecten met een kleine diameter zoals sokken maar ook mouwen of mutsen rondbreien.

Om 2 sokken tegelijk te breien moet je wel iets meer voorbereiden. Omdat je 2 sokken tegelijk gaat breien is het handig om voor elke sok een bolletje te maken.

Ik weeg de bol en daarna wikkel ik er 2 bolletjes van. Het nieuwe bolletje weeg ik tot ik de helft van de hele bol heb. Dus met een bolletje van 50 gram wikkel ik 25 gram af voor het 2e bolletje. Je kan ook de ene sok vanuit de binnenkant en de andere sok vanuit de buitenkant van de bol breien, maar ik ben altijd bang dat het garen in de knoop raakt. En zoveel moeite vind ik het niet.

Je zet het aantal steken op volgens het patroon en dan verdeel je de steken in tweeën. Ik zet 12 steken op. Het opzetten gaat anders dan wanneer je met de boord begint. Het voordeel van deze manier vind ik dat je geen naad op de teen hebt. Je zet de steken op twee naalden tegelijk. Je houdt de naalden naast elkaar in je rechterhand. In je linkerhand heb je het garen. Je begint met een opzet lus. Deze zet je op de voorste naald. Nu ga je de draad om de naalden wikkelen steken op beide naalden zetten, tot je 12 wikkelingen hebt. Je slaat je draad nog 1 keer om de laatste naald om de steken op zijn plaats te houden.

Om de volgende sok op te zetten schuif je de eerste naar achteren. Nu kan je hetzelfde herhalen voor sok 2, uiteraard met het 2e bolletje. Als de 2e sok er op staat kan je beginnen met je sokken patroon. Je houdt de naalden in je linkerhand. De steken op de achterste naald worden gebreid. De voorste naald trek je je nu voorzichtig naar voren, de steken staan op je koord.

Je draad hangt nu aan de voorste naald. De eerste omslag die je gemaakt hebt om de steken op zijn plaats te houden haal je los. Let ook op de opzet lus, deze haal je af en wordt dus niet gebreid. Tel of je nog steeds 12 steken hebt per sok.

Ik brei één ronde alle steken recht voor ik aan het patroon begin. Je komt de opzet lus na een halve ronde tegen dan kan je hem van de naald halen. Vanaf nu kun je het patroon breien zoals staat beschreven, ik heb een simpel patroon. Gewoon alles recht. De teen meerder je volgens patroon, ik meerder door in de voorste en daarna in de achterste lus van dezelfde steek te breien. Daardoor krijg ik minder snel gaatjes dan op de manier waarbij je het tussenlusje ophaalt. Maar dat is denk ik persoonlijk.

Nu kan je verder breien tot de hiel, let wel op dat je steeds het juiste bolletje pakt!

De volgende keer leg ik uit hoe je 2 hielen tegelijk breit. Kan ik weer op onderzoek uit!

Mijn hoop is dat het 2e sokken syndroom nu verleden tijd is! Heb jij er ook last van? Of heb je andere manieren gevonden, ik ben benieuwd!

Liefs Else Marie