Toft Haakpakket Review
Toft Haakpakket Review. Kennen jullie het Engelse bedrijf Toft al? Ze maken hun eigen garens en hebben erg mooie patronen. Laatst brachten ze het boek Edward’s Menagerie uit, met allemaal leuke knuffel haakpatronen. En nu bestaan er ook haakpakketten! Ik testte het haakpakket van Simon het Schaap.
Het uitpakken: altijd een feest!
Wat is het toch leuk om pakketjes te ontvangen, vooral een haak- of breipakketje! In het pakketje voor Simon het Schaap zitten alle materialen die je nodig hebt om het haakprojectje te maken. Als eerste een mooie bol 100% Engelse wol van Toft, superzacht! Ook vond ik een 3mm haaknaald van Knitpro en een stoffen Toft-zakje met vulling. Het patroon was geleverd op een soort ansichtkaart met op de ene kant een foto van het schaapje, en op de andere kant het patroon gedrukt. Het garen vond ik echt heel fijn om mee te werken. Het is vrij losjes gesponnen waardoor het garen een soort slag erin heeft. Het garen splijt niet en geeft een erg mooi effect. Het enige wat ik zou kunnen opmerken is dat ik niet weet of het zacht genoeg is voor een baby. Het zijn tenslotte knuffeltjes die je maakt! De designer van het boek heeft de knuffeltjes overigens wel ontworpen voor haar eigen kind, dus ik ga ervan uit dat de wol baby-safe is. De bijgeleverde haaknaald van Knitpro vond ik niet erg fijn om mee te werken. Het was een haaknaald zonder handvat, wat ik meestal geen probleem vind, maar deze haaknaald was wel érg licht van gewicht. Dat haakt gewoon niet prettig. Maar dat was snel opgelost door een andere haaknaald te gebruiken.
Het maken van het schaapje
Ik kon niet wachten om te beginnen, en het hoofdje van het schaap was al snel klaar. Nu heb ikzelf al eerder met patronen van Toft gewerkt, maar voor anderen kan het best even wennen zijn. Om te beginnen is het patroon in het Engels geschreven, met Britse haaktermen. Een double crochet is dus een vaste, wat even omschakelen is. Het patroon is in een andere stijl geschreven dan we hier gewend zijn. Je hebt namelijk een patroon voor ‘standaard meerderingen’. Bij het lijfje staat dan bijvoorbeeld: volg de standaard meerderingen tot toer 6, terwijl je voor de pootjes maar tot toer 3 hoeft te werken. Daarna ga je verder met het afzonderlijke patroon voor het deel waar je mee bezig bent. Het kan even verwarrend zijn, maar je went er snel aan. Wat ik wel miste was wat meer informatie over het vastnaaien van de onderdelen, het borduren van de ogen en het maken van de vacht. Die informatie staat wel allemaal in het boek Edward’s Menagerie, waar alle dierpatroontjes in staan, dus vond ik het wel jammer dat ze het voor de haakpakketten weg hebben gelaten. Hierdoor is het minder geschikt voor beginners. Hoewel het patroon soms even puzzelen is, vond ik het wel heel leuk om het schaapje te maken! De wol haakt lekker weg en het knuffeltje is redelijk snel af. Alleen de vacht duurt wat lang, maar dan ziet het er wel éxtra leuk uit! Er was genoeg wol voor het knuffeltje en ook meer dan genoeg vulling. Dit lijkt logisch, maar voor een haakpakket zijn het belangrijke punten! Het enige wat je zelf nog nodig hebt is een stopnaald, schaar en wat zwart garen voor de ogen. Eindoordeel: een erg leuk haakpakket met heerlijke wol! Het is alleen even wennen aan het Engelse patroon, en niet zo geschikt voor beginners. Lijkt dit je ook een leuk projectje om te haken? Of misschien leuk om cadeau te doen? De Toft haakpakketjes zijn in verschillende varianten verkrijgbaar in de webshop van mede-blogger Marijke, Marijke Made. Voor elk haakpakketje kun je kiezen uit de kleuren Cream, Stone en Dark Grey. Welk beestje is jouw favoriet? Piotr de ijsbeer of misschien wel Georgina het nijlpaard?