Borduren op breiwerk
Breien is super leuk, borduren ook, dus hoe leuk is het om beide technieken te combineren! Vandaag laat ik wat mogelijkheden zien, vertel hoe je het doet, en wat je er daarna mee kunt doen.
Mazen
Het meest bekend is waarschijnlijk het mazen. Dit doe je met een stompe borduurnaald (zodat je makkelijk tussen de breisteken door borduurt en er niet IN prikt) op tricot breiwerk en volg je de v-tjes in je breisel. Hiervoor gebruik je doorgaans ook hetzelfde type garen voor als waar je mee gebreid hebt. Je begint met een wat langer draadje dat je aan de achterkant laat hangen. Als je klaar bent met borduren kun je deze afhechten. Je komt omhoog in het onderste puntje van de V, dan ga je schuin omhoog en steek je onder beide pootjes van de volgende V door en dan steek je weer naar achter waar je begon met de V.
Patronen voor mazen
Er bestaan wel speciale patronen voor, maar je kunt ook wel kruissteek motiefjes gebruiken. Realiseer je wel dat een v-tje platter is dan een echt kruisje, dus het kan zijn dat je je het patroontje wat bij moet stellen in de lengte.
Waar gebruik je mazen voor?
Het wordt veel gebruikt in fair isle breiwerk, waarbij je met twee kleuren breit en soms een derde kleur nodig hebt voor details, zoals bijvoorbeeld de ogen en neus bij de vossenwanten die ik breide naar een patroon van Jennypenny.
Omslingeren
Je kunt bij tricot breiwerk ook rijtjes omslingeren. Dit is een leuke manier om een ruitpatroon te maken, de horizontale strepen kun je makkelijk inbreien, en wil je ze er wat meer op leggen, brei dan een rij recht op de averechte kant. De horizontale strepen kun je dan maken door horizontale streepjes te borduren in een rij boven elkaar. Ook hierbij werk je met een stompe borduurnaald, en steek je onder de v-tjes door. Afhankelijk van de dikte van je garen maak je één of twee steekjes in hetzelfde v-tje.
Vrij borduren
Behalve deze speciale steken voor op breiwerk, kun je ook alle andere borduursteken gebruiken, zoals steelsteek, stiksteek, kettingsteek, enz. Gebruik ook hier een stompe naald, maar heb je dichter breiwerk als ondergrond, of bijvoorbeeld vervilt breiwerk, dan kun je beter een scherpe borduurnaald nemen. Maak de steken niet te lang, zodat je breiwerk soepel blijft.
Inspiratie
Mocht je nu helemaal geïnspireerd zijn door het borduren op breiwerk, in oude breiboeken vind je bijna altijd wel een stukje over mazen of borduren op breiwerk. Of pak er een borduurboek bij waar verschillende steken in staan. “Het geeft zoveel vrijheid om te borduren op breiwerk, en onbegrensde mogelijkheden” een citaat van een bekende naam op dit gebied in Zweden, Britt-Marie Christoffersson. Zij heeft o.a. een tentoonstelling en een boek gemaakt over borduren op breiwerk, en doet dit op een heel inspirerende en vernieuwende manier. Meer informatie vind je via deze link, wel in het Zweeds, maar ook zonder dat je het begrijpt is het een leuk filmpje om te kijken.
Heel veel brei- en borduurplezier gewenst vanuit Zweden,
Corina van Krieken – van den Hoofdakker