Boekrecensie: Basisboek Haken van Christel Krukkert
Ik kan niet haken. Nou ja, een klein beetje, om breiwerk aan elkaar te zetten. Ik heb wel enkele pogingen gedaan om het te leren, maar op één of andere manier lukt het me niet.
Breien daarentegen kost mij veel minder moeite. Toegegeven, je moet soms even voor je breiwerk gaan zitten (zie ook mijn vorige blog), maar meestal weet ik wel iets moois van de pennen te krijgen. En breipatronen genoeg. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een patroon van. Wat dacht je van gebreide eikeltjes (http://www.ravelry.com/patterns/library/naturkinder-knit-acorns) of een gebreide klok (http://www.ravelry.com/patterns/library/timeless-chic)?
Maar door alleen te breien, kan ik niet alles maken. Want er zijn ook zoveel leuke haakpatronen! Wat dacht je van deze leuke slakjes? (te vinden via: http://stipenhaak.blogspot.nl/2014/08/slakje-sofie.html)
Tijd dus, om serieus werk te maken van haken. Via Facebook werd ik geattendeerd op het nieuwste boek van Christel Krukkert, Basisboek Haken. In dit boek zou echt stap voor stap elke steek worden uitgelegd en daarnaast zou het boek QR-codes bevatten die linken naar filmpjes waar Christel zelf je de steken voordoet. De combinatie leek me erg geschikt, dus ik heb het boek gauw besteld (verkrijgbaar via diverse webwinkels en boekhandels).
Een paar dagen later viel het boek bij mij in de bus. De haaknaald lag al klaar, ik had garen uitgezocht om mee te kunnen haken en ik kon dus gelijk beginnen.
Mijn grootste probleem is dat ik altijd te snel wil. Als ik iets nieuws wil leren, moet ik dat ook gelijk kunnen. En dat is met haken wat lastiger, dan met breien (naar mijn mening). Het eerste begin viel me mee. Het opzetten van de steek kende ik al van het breien en die lossen kon ik ook nog wel haken. De vasten kreeg ik met behulp van de foto’s wel voor elkaar (geen filmpjes nodig) en tot mijn verbazing haakte ik daarna iets wat leek op een rondje. Maar daarna werd het lastiger.
Stokjes? Halve stokjes? Wat….?
Na mijn eerste paniek – dit kan ik niet, ik snap het niet, dit lukt me niet – en diverse pogingen later, lukte het me wel. Toegegeven, het ziet er niet heel strak uit, een professionele haakster zou me uitlachen. Maar het is me wel gelukt! De foto’s uit het boek en de filmpjes waren hierbij een grote hulp. Wel heb ik een aantal tips voor de beginnende haakster:
- Begin met een dikke haaknaald en met dik(ker) garen (liefst glad katoen). Zo kun je de steken beter zien en is het makkelijker oefenen.
- Het boek is een handig hulpmiddel door de foto’s en de filmpjes die je via de QR-codes kunt vinden – maar probeer wel een manier van werken te vinden die voor jou prettig is (iedereen houdt bijvoorbeeld de naald of de draad op zijn eigen manier vast).
- En het allerbelangrijkste: maak plezier! Alle begin is moeilijk, maar door trots te zijn op wat je al hebt bereikt, wordt het nemen van de volgende stap in haken (en in breien!) een stuk makkelijker.
Kortom: wil je graag leren haken, dan is dit boek zeker een aanrader. Met grote, duidelijke foto’s en filmpjes weet Christel Krukkert je de basis van het haken bij te brengen. Daarna kun je aan de slag met de leukste patronen!
[tweetquote]Wat is jouw leestip voor haaksters? Deel het met @breiclubnl[/tweetquote]