Boek Designer Knits: Sarah Hatton & Martin Storey

Het boek Designer Knits is het resultaat van een samenwerking tussen Sarah Hatton en Martin Storey. Beide zijn ontwerpers voor het garenmerk Rowan.

Het doel was om een fashionable collectie te ontwerpen, en naar mijn mening is dat gelukt!

Ik bespreek vandaag graag het Engelse boek Designer Knits en licht enkele patronen toe! Veel plezier!

Het idee voor het boek ‘Designer Knits’

Het idee voor dit boek komt van Sarah Hatton: ze wilde graag een fashionable collectie ontwerpen, met een vleugje Street edge.

Martin Storey is in een later stadium betrokken geraakt. Hij is verantwoordelijk voor de ontwerper voor de heren, Sarah voor de ontwerpen voor de dames.

De Street edge wordt nog een keertje benadrukt doordat de foto’s genomen zijn in het Northern Quarter in Manchester. Dit levert prachtige foto’s op en plaatst de ontwerpen in de omgeving van alledag.

Indeling van het boek

De eerste helft van het boek is het damesdeel, de tweede helft van het boek is het herendeel.
 Je ziet niet vaak dat er zo’n duidelijke verdeling wordt gemaakt in een patronenboek als het gaat om ontwerpen voor dames en ontwerpen voor heren: 
11 voor de dames, 11 voor de heren.

Patronen in het boek

Ik licht er een aantal patronen uit, dit keer gekozen vanwege het gebruikte garen. 
Om te beginnen de Women’s Sloppy Joe en de Diamond Scarf. Beiden zijn gemaakt in Rowan Cocoon.

Cocoon is een van mijn favoriete garens op dit moment. Het is een mix van merino en kid mohair. Het is een beetje lontachtig.

De aanbevolen naalddikte is 7 mm, hetgeen betekent dat je snel resultaat ziet. De herensjaal en de trui met de sjaalkraag zijn gebreid met Rowan Tweed. Dit is een klassiek, gevlekt garen, dat gebreid wordt op naalden 4.

Voor de sjaal heb je 7 bolletjes nodig, de trui vraagt om minimaal 14 bollen (afhankelijk van de maat).
 Ik zie de sjaal ook zo voor me in bijvoorbeeld een bosgroen met roesttinten, of 3 rustige tinten met een lekkere knalkleur erbij.

Het patroon van de trui ontstaat door met twee verschillende kleuren te gebruiken. Het lijkt alsof in de naald telkens van kleur wordt gewisseld, maar dat is niet het geval. Het patroon wordt gevormd door steeds 4 naalden te herhalen, waarbij het gebruik van verschillende steken ervoor zorgt dat je het “streepjeseffect” krijgt.

De laatste 2 ontwerpen die ik je wil laten zien zijn gemaakt van Rowan Pure Wool, de ene in een Aran en de andere in een DK. Hetzelfde garen, maar verschillend in garendikte. Het damesvest is wat grover, gebreid op naalden 4 en 4,5. Het herenvest is gebreid met naalden 3,25 en 4.

Moeilijkheidsgraad

In het boekje wordt geen melding gemaakt van de moeilijkheidsgraad van de 22 projecten. Mijn inschatting is dat er patronen in zitten die gebreid kunnen worden door de beginnende breier, met al wel een beetje ervaring. Oplopend tot de patronen met complexere kabels, die leuk zijn voor de ervaren breier.

Conclusie

Designer Knits is een Rowan uitgave die wat mij betreft net iets anders is dan andere boeken die door Rowan worden uitgegeven. De patronen zijn ontworpen vanuit het idee dat het een collectie moest worden, met een vleugje Street edge.

De locatie die is gekozen voor de foto’s onderschrijft dit idee volledig.
 Ook het formaat is anders: compacter met 128 pagina’s, waardoor het echt “een boekje” wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het 2-jaarlijkse Rowan Magazine; een prachtig magazine, maar wel groot en zwaar.

En natuurlijk de tweedeling in het damesdeel en het herendeel. 
Leuk engelstalig patronenboek. Vooral de patronen in Cocoon lonken! 

 

En jij:
Heb je op dit moment een favoriet garen?
 Of een merk waar je eigenlijk altijd mee werkt?
 Wat is daar de reden van?