Leer de Breiclub ambassadeurs kennen!
Deze week lezen jullie een serie interviews, waarin iedere ambassadeur aan bod komt, en waarin jullie de ambassadeurs een beetje beter zullen leren kennen.
De laatste in de rij is Bianca. Zij coacht achter de schermen de ambassadeurs.
Hoi Bianca, achter de schermen doe jij veel als coach van de Breiclub Ambassadeurs. Met dit interview willen we je nog iets beter leren kennen.
Vertel eerst eens iets over jezelf. Wie ben je?
Ik ben Bianca, geboren in Gouda in 1967, getrouwd met Johan en moeder van een dochter en drie zoons. Op dit moment actief voor Chefwol.nl en ontwerpster van zowel de Mystery Blanket Breien 2018 als de Mystery Blanket haken 2018
Sinds wanneer brei en haak je en hoe heb je het geleerd?
We kregen de eerste lessen handwerken op dinsdag, op school, van de handwerkjuf. Alleen was dat mijn moeder een doorn in het oog – zij vond dat ik teveel fouten maakt. Je wil niet weten hoe frustrerend het is, als je moeder je eerste breiwerk uittrekt, en je het keer op keer opnieuw moet doen.
Je bent nu bezig met het ontwerpen van de Mystery Blanket. Kunnen we een typisch Bianca Boonstra ontwerp verwachten of zitten er verrassingen in?
Wat is typisch Bianca Boonstra? De deelnemers mogen zeker rekenen op nieuwe uitdagingen, maar ook op goede uitleg. Degenen die mij door en door kennen, weet dat ik er zeker nieuwe technieken in zal stoppen.
Vertel iets over je ontwerp proces en waar je het liefst ontwerpt.
Ontwerpen kun je bijna overal. Meestal toch wel thuis, maar altijd naar aanleiding van iets wat ik heb gezien, of een gebeurtenis. Soms laat ik mij inspireren door muziek. En soms vertelt het garen dat het niet wil, wat er in eerste instantie voor is bedacht. Vaak met een betere uitkomst ook nog.
Teken je je ontwerpen eerst uit of komt alles recht uit het hoofd?
Ik teken bijna nooit dingen uit. Alles komt recht uit het hoofd, waar ik wel een beeld voor ogen heb, wat het eindresultaat zou moeten worden.
Waarom iets creëren met naald en draad?
Omdat het mij rust geeft, na een drukke dag, en me tegelijkertijd wakker weet te houden. Ik vind het gewoon leuk, en wissel vaak lastige ontwerpen af met iets makkelijks tussendoor.
Welk project blijft je het meest bij? Waarom?
De Joyful Roses sokken. Eigenlijk best een triest verhaal. Die had ik gemaakt van 2 kleuren Panda Cotton van Crystal Palace Yarns, die ook voor sokken gebruikt konden worden. (normaal brei ik altijd sokken met een wolmengsel).
In de zomer van 2009 liet ik die aan mijn vader en moeder zien, en mijn vader heeft die van top tot teen bekeken. Hij vond ze prachtig, en was trots, dat dit ontwerp gepubliceerd zou worden. Helaas heeft hij die bewuste dag nooit mee mogen maken. Op 4 september van dat jaar overleed hij – en op 9 september – de dag van zijn begrafenis, viel de Yarn Forward op de mat. Ik heb die bewuste uitgave wel altijd bewaard, maar jarenlang niet ingekeken.
Je staat bekend als een sokkenexpert. Hoeveel paar gebreide sokken heb je inmiddels ontworpen?
Geen flauw idee. Ik geloof dat ik zeker wel een paar of honderd (misschien wel meer) gebreid heb, en zeker wel een 20-25 paar sokken heb ontworpen. Zal ze eens op een rijtje gaan zetten binnenkort.
De Breiclub Ambassadeurs bestaan uit een jong team, zijn er dingen die jij als ervaren breister van hun geleerd hebt?
Absoluut. Je bent nooit te jong om te starten met handwerken, en nooit te oud om te leren. En ik vind het tof om te zien, dat ze uitdagingen durven aan te pakken.
De laatste vraag: Welke toekomst plannen heb je op het gebied van breien, haken en bloggen?
Breien en haken? De MB 2018 – daar goede, duidelijke uitlegfilmpjes voor maken, verder met de Zomerdeken, en met de andere dingen die ik in mijn hoofd heb, die echt af moeten. Ben tussendoor bezig met een sjaal, een trui, een pracht van een paar sokken, en nog veel meer. En gewoon doorgaan met bloggen – soms informatief, soms voor het plezier.
Dankjewel voor dit interview Bianca.