In het doolhof van garen

In mijn vrije tijd scroll ik graag heerlijk door de vele Facebook pagina’s over haken. Om inspiratie op te doen en omdat het gewoon leuk tijdverdrijf is. Laatst was er iemand die een vraag had voor een patroon voor een dekentje van het katoen dat ze net had gekocht. Vervolgens werd in de meeste reacties iets gezegd over ‘wol’. Nu betrap ik mezelf er ook regelmatig op dat ik wol zeg, terwijl ik eigenlijk katoen, alpaca of iets anders bedoel. Dus ik dacht, ik zet de belangrijkste soorten garen even op een rij met de voor- en nadelen. Waarom zou je voor een project wol of juist katoen kiezen of misschien wel een combinatie?

Katoen

Katoen, anders dan wol, wordt niet geproduceerd door dieren maar is een plantaardig product. Het zijn lange vezels met weinig volume. Dat komt omdat er weinig lucht tussen de vezels zit. Aan de ene kant zorgt dat ervoor dat wat je ervan maakt weinig warmte vasthoudt. Ideaal dus bijvoorbeeld voor zomerkleding.

Aan de andere kant is het vaak zwaarder dan andere garen, immers is alle dikte die je hebt echt vezel en geen lucht zoals bijvoorbeeld bij wol. Het voordeel van katoen is dat er weinig beweging in zit. Zo is mijn (vooruit, bijzonder mislukte paard), gehaakt met katoen heel erg stuk maar wel vormvast. Dat is dan weer een voordeel bij het maken van spullen zoals een boodschappentas, waar het niet heel handig is als je werk meegeeft. Vallen na drie weken je appels ineens wel door de gaatjes. Dus, katoen is wat zwaarder en steviger maar ook duurzamer en een top keuze voor zomerkleding.

 Wol

Ik vind wol heerlijk, laten we daar maar mee beginnen. De vele lucht die tussen de vezels zit komt al van het product zelf, maar dat wordt nog versterkt door het spinnen en twijnen van de draden in de bewerking. Het leukste vind ik dat je super luchtige kleding kunt maken, die zowel warm is als het zweten tegen gaat.

Zo heb ik ooit een shrug gemaakt van alpacawol met grote opengewerkte bloemen. Heerlijk zacht, lekker luchtig en toch prima warm. Het enige nadeel is, dat wol vaak bestaat uit korte vezels die dus heel veel eindjes hebben die uitsteken en kriebelen. Ik moet bij mijn zusje niet eens in de buurt komen met een bolletje wol of ze krijgt al jeuk. Je moet er wel tegen kunnen.

Je hebt ook verschillende soorten wol. Daar kan ik nog wel een blog apart over schrijven, ga ik wellicht ook nog een keertje doen. Maar welke ik zeker wil noemen is het merino, lama en alpaca. Merino wol is geweldig vanwege alle kleine krulletjes, die schapen zijn ook zo leuk om te zien. Ze produceren heel fijne wol die dus super zacht is.

Afgelopen jaar in Bolivia heb ik kennis gemaakt met de viruña, lama en alpaca. Allemaal beesten die ongeveer op elkaar lijken maar toch een andere wol produceren. De lamswol is wat harder en steviger, de alpaca is warmer en zachter. Maar die van de viruña is extra bijzonder. Deze dieren worden niet gehouden, maar komen eigenlijk alleen in het wild voor. Hun vacht is waterdicht en de wol dus ook. Een omslagdoek van viruñawol straalt in Bolivia autoriteit en rijkdom uit.

 Acryl

Acryl is geen natuurproduct. Meestal is het daarom ook een stuk goedkoper (iets met het niet voeren van schapen en een stuk schonere productie, dus minder werk). De kwaliteit kan daarom ook heel erg verschillen, er zit niet zoals bij wol of katoen een soort basis omdat er een product is waar vanuit gewerkt wordt. Acryl hangt qua eigenschappen een beetje tussen wol en katoen in. Het houdt wat meer warmte vast dan katoen, terwijl het wel iets meer flexibiliteit heeft. Ik vind acryl vooral fijn om te gebruiken voor kussen en knuffels. Het voelt fijn en ziet er mooi uit.

Dan nog twee garen die minder vaak voorkomen: zijde en linnen. Allebei zeer luxe garen, van dierlijke en plantaardige afkomst respectievelijk. Ik heb nog nooit met deze garen gehaakt, al staan ze nog wel hoog op het lijstje. Ze zijn zeer luchtig en vooral geschikt voor kledingstukken omdat ze mooi in vorm blijven. Tegenwoordig kunnen de kwaliteiten als glans en kleuren steeds meer nagemaakt worden met acryl en katoenmix waardoor je eigenlijk nog maar weinig 100% garen van deze soort kunt vinden. Maar als je ooit de kans krijgt, ik zou het je zeker aanraden.

 

Met welk garen haak jij het liefst?