Nostalgie…..
Toen ik begonnen ben met het bloggen voor breiclub.nl heb ik me netjes voorgesteld. En heb ik ook gezegd dat het handwerken me als het ware met de paplepel is ingegeven. Nu wil ik het in deze blog over nostalgie hebben, want kort geleden vond ik een paar door mij gebreide luiertruitjes terug in een la van de kast en ook een moederdagcadeautje die ik vroeger als kind ooit aan mijn moeder gegeven heb. Tja, en dan denk je met weemoed terug aan vroegere tijden…..
Mijn moeder handwerkte altijd erg veel, en toch is dat het beeld wat mij bijgebleven is: gehaakte
gordijnen, truien voor mijn broertje en mijn zusje en mij en later ook voor mijn jongste broertje,
tafelkleden, bedsprei, eigenlijk te veel om op te noemen.
Wat dat aangaat kun je wel stellen dat ze voor mij een voorbeeldfunctie had. Alhoewel: mijn zusje heeft niets met handwerken….. Ik zie het wel weer terug bij onze oudste dochter (22), en soms onze jongste dochter (14). Onze middelste dochter (20) heeft er dan weer niets mee. De oudste zoon (17) kan haken.
Ook mijn oma en Beppe waren van het handwerken: mijn oma allerlei kledingstukken en mijn Beppe met name sokken.
Het breien heb ik geleerd van mijn moeder. Ondanks dat ik linkshandig ben, heeft mijn moeder het me rechtshandig geleerd. Gelukkig kon ik al een beetje breien toen ik breien leerde van de handwerkjuf op school. Ik was toen een jaar of 8.
Op school breide ik toen mijn eerste projectje: een simpel poppetje. Ik moet hem nog ergens hebben liggen, maar zou niet weten waar. Maar ik heb het patroon opgeduikeld op het internet.
Het zijn leuke poppetjes, erg simpel, ideaal voor het leren breien, ook voor jonge grieten!
Later kwam daar het haken bij: dit leerde ik linkshandig van de handwerkjuf, die dit met beide handen kon. Eerst leerden we een ketting haken van lossen en toen gingen we aan het werk met lossen op een stuk stramien-stof. Dit werd verwerkt in een leuk doosje met laatjes, gemaakt van luciferdoosjes. Dit werkje vond ik laatst weer terug.
Vervolgens leerden we stokjes haken en die lap die we van stokjes maakten werd weer verwerkt tot een hangbeursje. Hangbeursjes waren in de jaren ’70 erg populair.
Van deze handwerkjuf leerden we ook technieken als weven, borduren en textielverven.
Ik kreeg van mijn oma en ook mijn overbuurvrouw altijd allerlei restjes garen, waarmee ik altijd in de weer was.
Het in het rond haken (onderzetkleedjes voor op tafel) leerde ik van mijn overbuurvrouw. Wanneer ik de krant bij haar bracht, bleef ik altijd gezellig plakken. Tijdens zo’n moment heeft ze me dit geleerd.
In mijn middelbare-school-periode (in de jaren ’80) was het breien van truien mateloos populair. Diverse leraren hadden de mooiste creaties aan, vaak gebreid door hun vrouw/partner. Gek genoeg waren dit met name de leraren van de exacte vakken.
Ook wij, de meiden op school, waren soms zelfs tijdens de les aan het breien (konden we ons beter concentreren op het verhaal van de leraar). Later mochten we bij het vak textiele werkvormen onze eigen trui ontwerpen en breien.
Ook heb ik een keer bij dat vak radijsjes gehaakt. Later tijdens mijn beroepsopleiding is het handwerken bij mij een beetje in de vergetelheid geraakt. Kreeg natuurlijk ook andere interesses.
Totdat ik onze oudste dochter kreeg…. Toen kreeg ik als kraamcadeautje van een vriendin zelfgemaakte babysokjes. Die vond ik zo schattig dat ik uitgevogeld heb, hoe die gebreid werden. Ik heb toen zelf nog meer gemaakt.
Dit is het patroon wat ik kon vinden op internet.
Later leerde ik nog op vier pennen babysokjes te breien door de oma van mijn man.
Ook begon ik truitjes te breien voor mijn dochter. Ondertussen raakte ik zwanger van onze tweede dochter en vond toen in de bibliotheek een boek over babykleertjes breien: de luiertruitjes (maat 50/56) van katoen waren zo schattig dat ik die ben gaan maken. Toen onze tweede dochter geboren was, was ze zo groot dat die truitjes haar niet eens pasten. Jammer……
Toen erfde ik een oude handnaaimachine van mijn oma, en heb mezelf het kleding naaien
angeleerd. Later heb ik nog naailessen gevolgd, maar in ieder geval is het breien en haken hierdoor op de achtergrond geraakt. Om dit iets meer dan 10 jaar geleden weer op te pakken, toen
ik mijn dochters leerde haken en breien……
Zo, dit is wel zo’n beetje mijn terugblik op mijn verleden voor wat betreft het handwerken.
Wat is jouw terugblik op jouw verleden voor wat betreft het handwerken en heb je er nog werkjes van liggen? Of heb je het haken en breien nog niet zo lang geleden geleerd?
Ik ben benieuwd!