Handnaalden

Voor handwerken heb je naalden nodig. Breinaalden, haaknaalden, maar ook handnaalden. Handnaalden? Wat zijn dat nou weer?

Nou dat ga ik jullie proberen uit te leggen in deze blog.

Ik ben van het haken en heb een heel assortiment aan haaknaalden. Als je haakt, heb je ook een handnaald nodig om bijvoorbeeld je draden weg te werken. Als je regelmatig amigurumi haakt, dan weet je dat je een naald nodig hebt om de verschillende onderdelen van de amigurumi aan elkaar vast te maken. En als je op je haakwerk wilt borduren om versieringen aan te brengen, dan heb je weer een naald nodig.

Deze naalden die je met je hand gebruikt worden handnaalden gebruikt. Logisch toch. Daarnaast heb je machinenaalden voor naaimachines.

Over machinenaalden valt ook een blog vol te schrijven, maar aangezien ik deze naalden niet gebruik richt ik mij op de handnaalden.

Aan alle afzonderlijke naalden zal ik in deze blog niet toekomen. Wel kan ik jullie vertellen dat er drie categorieën zijn voor naalden.

Namelijk: naai-, borduur-, en stopnaalden.

Naainaalden worden gebruikt voor het naaien van textiel en hebben over het algemeen een scherpe punt. Hoe dunner de stof, hoe dunner de naald.

Naainaalden hebben vaak een klein oog, omdat het garen dat gebruikt wordt vaak ook dun is. Hoe dikker het garen hoe groter het oog. Het kan soms heel lastig zijn om een draad door het oog van de naald te krijgen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen op de markt.

Prym draaddoorhaler

De oudste en meeste bekende draaddoorsteker staat hier afgebeeld op de foto. Weten jullie ook eindelijk waar dit ding voor is!

Borduurnaalden zijn dikkere naalden met een groter oog, om het borduren met dikker borduurgaren mogelijk te maken. Borduurnaalden hebben soms een scherpe punt, maar kunnen ook stompe punten hebben om het materiaal waarop je borduurt niet te beschadigen.

Voor het naaien van wol bestaan nog dikkere naalden. Deze zijn dus handig om te gebruiken voor je amigurumi projecten.

Dan tenslotte de stopnaald. Deze naald wordt gebruikt om letterlijk je werk te stoppen oftewel het dichtstoppen van gaten in je werk. Denk daarbij aan het stoppen van sokken. Dit is dus een repareernaald. Stopnaalden zijn vaak ook wat dikker en hebben en wat stompere punt. Deze naalden zijn ook goed te gebruiken voor je amigurumi werk of om draden mee weg te werken.

Dan heb je ook nog kromme naalden. Deze naalden worden veelal gebruikt voor reparaties aan doek, tapijten, bekleding en zeilen. Door hun vorm is het makkelijk om door hoeken heen te gaan en te werken in kleine ruimtes.

Nou, ik hoop dat jullie weer wat geleerd hebben dit keer en dat je ook wat aan de informatie hebt. Welke naald je ook gebruikt, pas op dat je je niet in de vinger prikt. 😉

Uit ervaring weet ik, dat dat pijn doet.