Wat is jouw favoriete breiboek?
Wat is jouw favoriete breiboek?

Wat is jouw favoriete breiboek?

Kort geleden reed ik met echtgenoot naar Zwolle, hij moest daar zijn voor z’n werk en ik kon mooi even de stad in. Altijd leuk om ergens anders te kijken, vooral als er wat speciale winkels zijn. Zwolle is beslist een leuke stad, een aanrader. Ik had niet heel veel tijd en heb ook niet veel gekocht. Wel kocht ik een boek, “De nieuwe Breibijbel”.

En dat terwijl ik al heel lang “De Breibijbel” heb.

Met behulp van deze Breibijbel maakte ik al eens een slinger voor een vriendin, met 51 verschillende steken. Ik schreef daarover een blog voor Breiclub, je leest ‘m hier.

 

“Is het dan nog de moeite waard om de nieuwe te kopen?”, denk je misschien.

Dat dacht ik ook, maar ik nam even de tijd om het boek door te bladeren en besloot dat het boek niet in mijn collectie mocht ontbreken.

 

 

Thuis bekeek ik ‘t boek nog eens beter. “De Breibijbel” is geschreven door Lesley Stanfield en Melody Griffiths, “De nieuwe Breibijbel” is geschreven door Debbie Tomkins. In de eerste vind je 300 steken, kabels en patronen, in de tweede 250.

 

De indeling is heel anders, in “De nieuwe Breibijbel” zie je voorin van álle steken een klein fotootje en de vindplaats:

 

 

Na deze pagina volgen nog 2 dubbele pagina’s met steken. In de eerste breibijbel vind je de steken per hoofdstuk.

 

De steken zijn ook nu in hoofdstukken verdeeld. Het eerste hoofdstuk is in beide boeken “Rechte en averechte steken”. En ook een kabelhoofdstuk vind je in beide boeken.

Heel andere steken vind je bij de “Gedraaide en wandelende steken”, “Plooien, randen en vouwen” en “Omwikkelde en gevallen steken”.

 

Ik heb een paar steken die mij opvielen in de volgende collage gezet:

 

 

Het zijn de Oestersteek, de Bollensteek, Kanten ribbelkubussen en Schelpen in gehaakte stijl.

 

Zelf wil ik heel graag aan de slag met zoiets:

 

 

Vooral het eerste patroon vind ik heel mooi, het is een mozaïeksteek. In de Mystery Blanket van 2018 leerde ik die techniek kennen. Heel erg leuk om te doen! In deze blog schreef ik over mijn kennismaking met deze steek.

Er staan echt veel meer mooie steken in dit boek.

 

Tot nog toe heb ik één minpuntje gezien. Bij elke steek staat een beschrijving én een tekening. In die tekening zie je symbolen en die ken ik echt niet allemaal. In “De Breibijbel” staan die tekeningetjes direct uitgelegd bij het patroon. In “De nieuwe Breibijbel” moet je dan naar achteren bladeren. Dat vind ik minder praktisch. Toch ga ik vast veel plezier hebben van dit boek.

 

Een paar details:

Titel: De nieuwe Breibijbel

Auteur: Debbie Tomkies

Uitgeverij: Librero

Aantal pagina’s: 191

Dit is een paperback

ISBN: 978-90-8998-600-9

Prijs: € 9,95

 

En dan nu nog even over het kopje thee op de foto. Weet je wat de vraag op het label was?

 

 

Wat is jouw favoriete boek? 🙂

De breibijbel wás altijd mijn favoriete handwerkboek! Zou dit nu mijn nummer 1 worden? De tijd zal het leren.

En? Wat is jouw favoriete handwerkboek?

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

 

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

NB: De foto’s in deze blog zijn gemaakt van foto’s in het boek.

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us