Vakantieproject: pipbags breien
arrow_drop_up arrow_drop_down

Het begon op Instagram met een heel leuk idee van De Haakzolder: het haken van pipbags. Voor als je niet weet wat dat zijn: het zijn gehaakte zakjes die lijken op de pittenzakjes die vroeger wel bij gym gebruikt werden. De moderne variant wordt gemaakt van restjes garen. Kort gezegd: je haakt rechthoekige lapjes met vasten, als je het dubbel vouwt, moet het vierkant zijn. Dan haak je ze op een bepaalde manier dicht. En net voor ze helemaal dicht zitten, vul je ze met pitten of gedroogde erwtjes of zo. Iedereen heeft natuurlijk een heleboel restjes, dit is een fantastisch project om daar wat mee te doen!

Bij Juf Sas heb ik een Tunische variant gezien, ook super leuk.

Zelf heb ik er al een heel stel gemaakt, voor jarige kinderen in de familie en buurt.

Pipbags breien

Nu bedacht ik dat je ze natuurlijk ook kunt breien! Ik pakte een vrolijk restje katoen en twee breinaalden en zette 20 steken op. Na ongeveer 50 toeren is het lapje groot genoeg.

Ik heb naalden nr 2½ gebruikt en het breiwerk is daardoor lekker dicht. Handig, want die erwtjes moeten er wel in blijven 😉

Ik heb het eerste lapje in tricotsteek gebreid, dus een toer recht, een toer averecht. Je hebt dan aan beide kanten een totaal andere structuur en nu leek het me leuk om wat met steken te variëren, dus beide kanten van de tricotsteek en een gerstekorrelvariant. Pak de Breibijbel of een ander stekenboek er maar bij, je kunt zo heel veel verschillende pipbags breien! De ajoursteken doen deze keer niet mee, vanwege de gaatjes.

 

Hier laat ik zien hoe je van een lapje een pipbag maakt:

Als het lapje lang genoeg is, kant je alle steken af, maar knip de draad nog niet af. Vouw dubbel en haak (of naai) twee kanten dicht (foto 1). Vul het zakje met erwtjes/pitjes o.i.d. (foto 2). Vouw de laatste open kant net anders op elkaar en maak ook deze laatste kant dicht (foto 3). Hecht af en werk de draad goed weg (foto 4). Klaar!

 

Vulling

Tot nog toe heb ik ze gevuld met gedroogde groene erwtjes. Je kunt alle gedroogde peulvruchten gebruiken. Wil je ze kunnen wassen, dan is het misschien beter om iets anders te kiezen als vulling. Ik heb gelezen dat iemand strijkkralen gebruikt heeft en ook granulaatkorrels zijn een goed idee. Die blijken wasbaar tot 60 graden, handig!

Als je bang bent dat de vulling toch door je brei-of haakwerk gaat, kun je eventueel nog kleine binnenzakjes naaien waar de vulling in gaat. Doe dat zeker als je pipbags maakt voor hele jonge kindjes.

Wat doe je met pipbags?

Met die pipbags zijn allerlei spelletjes te doen. Ze zijn bruikbaar als “stressbal”, je kunt gewoon overgooien of mikken op pannen of emmers. Je kunt er mee leren jongleren. Je kunt er figuren mee leggen als je er heel veel hebt. Leg een pipbag op je hoofd en leg een hindernisbaan af. Op de trampoline springen, de pipbag gooien en weer vangen. Pipbag leggen, niemand zeggen. Boter, kaas en pipbags.

Ik vond op een paar blogs heel veel spelideeën:

https://www.jufsas.com/post/pipbag

https://www.bitofcolor.nl/2020/07/spelen-met-de-pip-bags.html

 

 

Zo’n leuk idee, met weinig moeite leuk speelgoed maken voor kinderen!

Heb jij al pipbags gemaakt?

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen