Schelpen zoeken
Schelpen zoeken

 

Schelpen zoeken, ik houd ervan! Ik ben dol op de zee en het strand. Lekker met je blote voeten in het zand en het water, heerlijk! Eigenlijk zoek ik altijd haaientanden, maar die heb ik nog nooit gevonden. Ja, eentje, op een markt in een klein stadje in de Drôme. Dat telt niet natuurlijk 😄

Wij zouden eigenlijk begin juni op vakantie, dat zit er even niet in. Geen punt, en het komt zelfs nog wel een beetje goed uit. We stellen het gewoon nog even uit. Ik zoek nu thuis schelpen, daar liggen er ook genoeg!
Ik heb er ook eentje gehaakt, voor aan m’n tas of aan m’n fietssleutel. Ik deel het patroon.

In dit patroon gebruik ik anderhalve stokjes. Voor mij een hele logische steek, al heb ik ‘m nog nooit in een haakboek gezien. Hier vind je een uitleg van deze steek.
Het anderhalve stokje zorgt voor een mooie overgang van stokjes naar dubbele stokjes.

De schelp wordt spiraalsgewijs gehaakt.
Begin met een magische ring en haak daarin 3 vasten, 3 halve stokjes en 6 stokjes.
Sluit de magische ring en haak direct door.

Op de volgende foto’s zie je de situatie voor het dichttrekken van de magische ring en van vlak daarna:

Vanaf nu haak je in elke steek 2 steken:
– 5x 2 stokjes, 5x 2 anderhalve stokjes en 5x 2 dubbele stokjes.

De eerste schelp is klaar, knip de draad af.

Haak nog zo’n schelp. Haak direct een ophanglusje als je het als sleutelhanger wilt gebruiken en zet dat even goed vast. 20 tot 30 lossen, net wat jezelf mooi vindt.
Begin- en einddraden hoef je niet beslist weg te werken, omdat je de twee schelpen op elkaar vastzet. Zorg dat de draden dan aan de binnenkant komen.

Let op: Ik heb niet kunnen bedenken hoe je zo’n schelp in spiegelbeeld haakt. De schelpen leg je op elkaar en je hebt dan aan de onderkant de achterkant van de tweede schelp. Ik vind dit zelf niet storend.

Leg de schelpen op elkaar en haak ze aan elkaar. Je kunt een rij vasten rondom haken. Je kunt dat ook doen met tamboereren, dan heb je de draad onder het werk en haakt een soort van kettingsteek door de schelpen heen, vanaf de bovenkant. Leuk om de hele spiraal naar het midden te haken. Let op dat je het einddraadje goed vastzet. Anders trek je zo de hele rij weer los.
Dit kan met hetzelfde garen als waar de schelpen mee gehaakt zijn, maar een afwijkende kleur zou ook een leuk effect kunnen geven.

Even een leuke “ring” eraan, in mijn geval een hartje. Klaar is de tassen- of sleutelhanger.
Zo heb ik toch wat zomergevoel bij me!

Wat heb jij aan je sleutel hangen?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us