Krans omhaken deel 2
Krans omhaken deel 2


“Hoe vangt een koe een haas” of in dit geval: hoe past een rechthoekig lapje om een ronde krans?
In mijn vorige blog gaf ik één manier om om een piepschuimen krans te haken. Vandaag volgt een andere manier. We gaan namelijk een rechthoekig lapje haken en die om de ring vastmaken. Nu denkt u misschien: een rechthoekig lapje om een ring!! Dat kan toch niet!!


Dat kan zeker en ik zal u laten zien hoe u kunt berekenen hoe groot dit lapje dan moet worden voor elke maat piepschuimen krans!
Als eerste meten we de dikte van de krans. Bij mijn krans is dat 16,4 cm. Dit wordt de breedte van het lapje.


Vervolgens meten we de omtrek van de krans. Bij mijn krans is dat 78,5 cm. Dit wordt NIET de lengte van het lapje, want dan wordt het lapje te lang en zou het erg gaan rimpelen. Ik haal er altijd zo’n 5% af. Dus 0,95 x 78,5 = 74,6 cm.
Maar u kunt natuurlijk ook gewoon het lapje haken en om de krans meten of de uiteinden elkaar raken!


Voor het lapje gebruik ik garen voor haaknaald 2,5 – 3,5 en haaknaald 3. Haak een ketting van lossen met een lengte van 16,4 cm (of de lengte die u nodig heeft). Haak 1 extra losse. Begin in de 2e Losse vanaf de haaknaald en haak in elke Losse: 1 Vaste.
Keer aan het eind en haak 1 Losse (=keerlosse) en vervolgens 1 Vaste in elke Vaste. (Controleer tussendoor even of het lapje om de krans past; de uiteinden moeten elkaar raken)


Herhaal (keer, 1 Losse, 1 Vaste in 1 Vaste) totdat u de lengte van het lapje heeft bereikt.
Knip het draad af, maar laat het lekker lang, zodat we het lapje om de krans kunnen naaien. Voor dit lapje had ik ongeveer 320 meter nodig. U kunt het lapje in één kleur haken, maar u kunt ook verschillende kleuren gebruiken.
Zoals u ziet heb ik gevarieerd met strepen. Naai de witte gedeeltes met wit garen en de groene gedeeltes met groen garen. Zorg ervoor dat de u de uiteinden van elke (dezelfde) toer aan elkaar naait.


Bent u niet zo goed in naaien, dat is bij een krans geen probleem, want u kunt het genaaide gedeelte naar de achterkant van de krans draaien. Het aan elkaar naaien van de uiteinden van het lapje zal misschien iets meer opvallen, maar als u de krans gaat versieren, kunt u deze naad verstoppen.


Krijgt u bobbels aan de binnenkant van de krans? Probeer die bobbel dan rustig weg te wrijven; het garen rekt mee. Lukt het echt niet om de bobbels weg te krijgen, dan is het lapje helaas te groot. Haal het van de krans en maak het een aantal toeren kleiner.
Uiteindelijk krijgt u dan een prachtige krans, die u verder kunt versieren met bijvoorbeeld herfst- of kerstversieringen. Ik denk dat ik deze krans ga versieren met allerlei kerstfiguurtjes, zoals rode bloemen, groene blaadjes, sterren en kerstballen.
Wat zou u gebruiken om de krans te versieren?

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Akkelien
Door

Akkelien

op 21 Sep 2021

Leuk! Je zou ook nog wat kunnen variëren met steken.

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us