Kersthanger haken #5
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kersthanger haken #5

Een tijd geleden werden wij als brei-club ambassadeurs gevraagd om een adventkalender te ontwerpen. Samen met AlexaAkkelien, Lara, Wietske en Bianca. maak ik de donkere dagen voor kerst nog fijner dan ze al zijn. Geniet van 24 patronen om lekker bij weg te kruipen op de bank!

Ik liet me inspireren door ijsbloemen en ijssterren. Dit is voor mij echt een teken van winter. Wakker worden en ijssterren op het raam zien. En dan het liefste op een vrije dag, waar ik, met een goede serie en een mok warme chocomel in de aanslag, onder een dekentje kan kruipen om de hele dag te haken en te breien.

In dit blog vind je het patroon. Op mijn eigen blog: www.sietsaandehaak.nl vind je op de dag dat het patroon uitkomt een stap-voor-stap tutorial, meet veel overzichtsfoto’s. Veel plezier met haken!

Factsheet:

Gebruikt garen: Yarn and Colors Epic

Gebruikte haaknaald: 4 mm

Verder nodig: Een afhechtnaald, een kop thee of chocomel en een goede netflix-serie

Stekenspiekbriefje:

Vaste: steek je naald door de steek, haal een draad op, haal je naald door twee lussen.

Stokje: Sla je draad om je naald, Steek je naald door de steek, haal een draad op (3 lussen op je naald), haal door 2 lussen, haal nog een keer door 2 lussen.

2-stokjes-cluster: Stap 1: Sla je draad om, steek je naald door de eerste steek, haal een draad op, haal door twee lussen (2 lussen op je naald). Stap 2: Sla je draad om, steek je naald door de volgende steek, haal een draad op, haal door twee lussen (3 lussen op je naald). Stap 3: Haal je naald door 3 lussen.

v-steek: Haak 1 stokje, 2 lossen (in toer 12) of 3 lossen (in toer 13), 1 stokje in dezelfde steek.

Toer 1: Maak een ketting van 6 lossen en verbind deze tot een ring.

Toer 2: Haak drie lossen (als eerste stokje) en haak nog 11 stokjes in de ring. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 3: Haak drie lossen (als eerste stokje), haak nog 1 stokje in hetzelfde stokje. Haak in ieder Stokje 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 4: Haak 4 lossen (drie lossen als eerste stokje, plus 1 losse). Haak een stokje en een losse in ieder stokje. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 5: Haak 1 losse (als klimlosse), Haak een 2-stokjes-cluster (eerste steek is losse recht van onderliggende stokje, tweede steek is losse links van onderliggende stokje). Haak 2 lossen. Herhaal dit voor iedere lossenruimte. Er komen dus twee stokjes in iedere lossenruimte. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 6: Haak 1 losse en een vaste in de eerste lossenboog. Haak 3 lossen en een vaste in de volgende lossenboog. Herhaal dit voor iedere lossenboog. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 7: Ga met een halve vaste naar de volgende lossenruimte. Haak een losse en een vaste in dezelfde lossenruimte. Haak 4 lossen en een vaste in de volgende lossenboog. Herhaal dit voor iedere lossenboog. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 8: Haak (1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje) in de eerste lossenboog. Haak een vaste in de volgende lossenboog. Herhaal dit voor ieder koppel van lossenbogen. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 9: Haak in het bloemblaadje (gevormd door de stokjes en de lossen in de vorige toer): 1 half stokje in de losse, 2 lossen. Herhaal dit voor iedere lossenruimte. Haak een vaste in de vaste. Haak 2 lossen. Herhaal dit voor ieder bloemblaadje. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 10: Haak acht lossen (drie lossen als eerste stokje, 5 lossen extra). Haak een vaste in de middelste lossenboog van het bloemblaadje van toer 9. Haak 5 lossen. Haak een stokje in de vaste. Herhaal dit voor ieder groepje steken. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 11: Haak een losse en een vaste in het eerste stokje. Haak vijf vasten in de lossenboog. Haak een vaste in de volgende steek. Herhaal dit voor iedere lossenboog. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 12: Haak 5 lossen (drie lossen als eerste stokje, 2 lossen extra) en een stokje in de eerste steek. Sla twee vasten over. Haak een v-steek in de volgende steek. Herhaal dit voor iedere steek.  Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Toer 13: Ga met een halve vaste naar de lossenboog. Haak 6 lossen (3 lossen als eerste stokje, 3 lossen extra) en een stokje in de eerste steek. Haak een v-steek in iedere lossenboog. Doe dit voor iedere steek. Sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Hecht af.

 

Over de schrijver
Ik ben Sietske Kooijman en ik ben gek op haken! In combinatie met mijn liefde voor schrijven, kon het natuurlijk niet anders dan een eigen blog te starten. Haken suf? Helemaal niet! En daar ben ik het levende bewijs van. Ik plaats wekelijks updates over mijn eigen haak (- en sinds kort ook brei)avonturen. Daarnaast schrijf ik reviews, artikelen met achtergrondinformatie en nog veel meer! Ik wil er voor zorgen dat hakend en breiend Nederland binnenkort niet meer om mij heen kan! Niet voor mezelf, maar omdat ik vind dat iedereen moet weten hoe tof het is om te leren haken en breien! Een paar feitjes over mij: Ik kan geen enkele CAL weerstaan, ik houd mijn haaknaald vast als mes en niet als pen, Ik brei continentaal, Ik haat het om mijn werk uit te halen: ik smokkel liever een paar steken (tenzij het om een testproject gaat natuurlijk!) en ik heb minimaal tien Works in Progress, anders gaat een project me vervelen! Het lijkt me ontzettend leuk om voor jullie te gaan bloggen om zo onze krachten te bundelen!
Reactie plaatsen