Hoera, het is vandaag!
Hoera, het is vandaag!

 

Hoera, het is vandaag! En om dat te vieren haak ik een slinger. Alweer 😊

Het kwam eigenlijk door de verjaardag van Pim. Die ken ik al van voor z’n geboorte, ik was tegelijk zwanger met z’n moeder en Pim is ongeveer een week eerder geboren dan mijn zoon. Hij werd 21 jaar eind februari en mocht maar liefst 1 bezoeker ontvangen. Wij stuurden wat gezellige post op met ballonnen en een slinger. Daarvoor bedacht ik dit exemplaar. Met 21 vlaggetjes, elk met 21 steken.

Ik begon met 6 vasten, daarop 5 vasten, 4, 3, 2 en tot slot nog 1 vaste. Voor het gemak tel ik de lossen niet mee.
Ik vond het wel leuk haken en maakte toen ook een slinger voor m’n broer. De vlaggetjes heb ik groter gemaakt, ik begon nu met 10 vasten. Ik nam nu niet de leeftijd als uitgangspunt, hoewel het totaal aantal vasten uiteindelijk verrassend dicht bij de leeftijd van m’n broer uitkomt.
Ik maakte wel veel foto’s om het uit te kunnen leggen hoe ik deze vlaggetjes haak:

Hoe haak je dit?
Het begin: Haak een flink aantal lossen. Je hebt dan aan het begin een deel waarmee je de slinger op kan hangen. Ik zou zeker 50 lossen doen. En 11 lossen extra voor het vlaggetje.

Per vlaggetje:
– Haak in de tweede losse vanaf de haaknaald 1 vaste en ook 1 vaste in de volgende 9 lossen, 1 keerlosse
– Keer het werk, sla de eerste steek over en haak in de volgende 9 steken 1 vaste, 1 keerlosse
– Keer het werk, sla de eerste steek over en haak in de volgende 8 steken 1 vaste, 1 keerlosse
– Keer het werk, sla de eerste steek over en haak in de volgende 7 steken 1 vaste, 1 keerlosse
– Dit herhaal je, iedere toer 1 vaste minder, tot je nog 1 vaste kunt haken
– Na die laatste vaste haak je een aantal lossen, bijvoorbeeld 16 en dan haak je weer een vlaggetje. Met 16 lossen heb je 5 lossen tussen de vlaggetjes, 10 voor het vlaggetje en 1 keerlosse.

Zo haak je door tot je het gewenste aantal vlaggetjes hebt en eindig je met ongeveer hetzelfde aantal lossen waarmee je deze slinger begonnen bent.


Dit kan je met elk aantal steken doen. Ik maakte eerst de versie voor Pim met als beginaantal 6 vasten, die voor mijn broer beginnen met 10 vasten. Ik heb een oneven aantal uitgeprobeerd, hele kleine vlaggetjes, met 3 vasten aan het begin:

Je begint nu elk vlaggetje met 3 vasten en 1 keerlosse, dan eerste steek overslaan en 2 vasten en een keerlosse, keren en weer de eerste steek overslaan, 1 vaste in de laatste steek.
Met dit garen is het een mooi voorjaarsslingertje geworden, dat kan mooi in de paastakken hangen!

Heb jij al iets gebreid of gehaakt voor de paasdagen?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
ans heijboer-blom
Door

ans heijboer-blom

op 22 Mar 2021

hallo breiclub, ik ben een deken aan het haken van vierkanten met verschillende steken. war kan ik patroontjes vinden?

ans heijboer-blom
Door

ans heijboer-blom

op 22 Mar 2021

volgens mij heb ik dit nog niet gevraagd. in ieder geval nog geen antwoord gekregen

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 28 Mar 2021

Beste Ans, in de blogs van Breiclub.nl zijn verschillende steken te vinden. Ook zou je de gratis e-books kunnen bekijken, zie de kopje bovenaan de pagina. Op het wereldwijde web is genoeg inspiratie te vinden. Hartelijke groet, Akkelien

Monique
Door

Monique

op 04 Apr 2021

De slinger ziet er erg leuk en vrolijk uit met al die kleurtjes. Ik vroeg mij af welk garen je hebt gebruikt?

Akkelien
Door

Akkelien

op 06 Apr 2021

Tja, dat is een bolletje dat ik al heel lang heb liggen, geen idee meer wat voor merk het is. Ik heb het destijds gekregen van een vriendin die het ergens voor wilde gebruiken en de rest aan mij gaf. Het is vrij dunne katoen, een mooie glanzende kwaliteit.

Akkelien
Door

Akkelien

op 06 Apr 2021

Tja, dat is een bolletje dat ik al heel lang heb liggen, geen idee meer wat voor merk het is. Ik heb het destijds gekregen van een vriendin die het ergens voor wilde gebruiken en de rest aan mij gaf. Het is vrij dunne katoen, een mooie glanzende kwaliteit.

Akkelien
Door

Akkelien

op 06 Apr 2021

O, en nog een aanvulling, de bovenste slinger is gehaakt met Larra Batik, ik weet niet of dat nog te koop is. De onderste is garen dat ik gekocht heb bij Boekenvoordeel. Zij hebben ook leuke gemêleerde kleuren katoen te koop.

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us