Gehaakte huisjes met een dik pak sneeuw op het dak
arrow_drop_up arrow_drop_down

Gehaakte huisjes met een dik pak sneeuw op het dak

Gehaakte huisjes met een dik pak sneeuw op het dak

Een witte kerst, dat lijkt mij altijd zo leuk! In werkelijkheid gebeurt dat bijna nooit. Een goede reden om sneeuw als thema te nemen voor mijn aandeel aan de Adventskalender 2018 van Breiclub.nl.

Deze huisjes haak je snel met wat restjes garen.

Ik gebruikte katoen en voor het “dikke pak sneeuw” een fluffy garen.

Het kan ook met ander garen en als je liever geen witte kerst hebt, kun je uiteraard gaan voor een gewoon wit dak, of een rood dak. Of nog een ander kleurtje!

Toer 1: Begin met een magische ring en haak hierin: een beginstokje (of 3 lossen), 1 stokje, *2 lossen, 2 stokjes*, herhaal van * tot * nog 3 x, eindig de toer met 2 lossen. Je hebt nu 5 groepjes van 2 stokjes. Sluit de magische ring en sluit de toer met 1 halve vaste. Ga met halve vasten door tot het eerstvolgende lossenboogje.

Toer 2: Om het lossenboogje 1 beginstokje (of 3 lossen), 1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes, vervolgens *2 lossen, om het volgende lossenboogje 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes*, herhaal van * tot * nog 3 x, eindig de toer met 2 lossen en sluit met 1 halve vaste. Ga met halve vasten naar het eerstvolgende lossenboogje en hecht aan met het fluffy garen (of het garen waar je het dak mee wilt haken),

Toer 3 is het dak en gaat over 2 zijkanten  en drie van de vijf hoeken van het vijfhoekige huisje: Om het lossenboogje 1 beginstokje (of 3 lossen), 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Om het volgende lossenboogje 2 stokjes, in het volgende lossenboogje *3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes*, in het volgende lossenboogje weer 2 stokjes en in het volgende lossenboogje weer van * tot *. Daarna kun je afhechten en is het huisje klaar.

Een aantal van deze huisjes rijg je makkelijk aan het draad of lint tot een slinger, ook heel leuk voor het raam. Een enkel huisje kan de boom in! Of op een kaartje, of aan de wand.

Veel haakplezier!

Lieve groet,

Akkelien
Liefs van De Breimeisjes!
Blog: debreimeisjes.blogspot.nl
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen