De Master Knitting in Amerika - ik doe mee!

De Master Knitting in Amerika – ik doe mee! Ik heb altijd gezegd: “Als er een ‘Brei Universiteit’ bestaat wil ik daar naar toe!” En nu? Volg ik de Master Knitting in Amerika! 

Nooit geweten dat er ook echt zoiets bestond totdat ik me inschreef voor de Mystery Blanket van Breiclub.nl. Bianca Boonstra schreef in een bericht op Facebook dat er een Master Knitting programma bestond in Amerika.

Daar moest ik meer van weten, gezocht op het internet en het sprak me zo aan dat ik me heb ingeschreven. Ik vertel je vandaag meer over mijn Master avontuur maar eerst even dit…

Nederlandse Masterclass Breien?

Het volgen van de Engelse Master heeft wat nadelen. Zoals de taal, het feit dat alles perfect moet zijn, dat de coaches in Amerika zijn én dat er minimaal ondersteuning is.

Ik ben dan ook heel erg blij vandaag de primeur te hebben door te kunnen melden dat ik onderdeel uit maak van het 1e Nederlandse Masterclass Breien team! Je kunt je hier aan melden en voegen bij de al ruim 50 deelnemers > > >

Wat houdt de Engelse Master Knitting in?

Het programma bestaat uit 3 delen, en je mag pas met volgende deel verder als je het vorige met goed resultaat hebt afgerond. Toen ik het studiemateriaal had ontvangen en het doorlas dacht ik ach… dat doe ik wel even.

Nou dat viel dat toch wel een beetje tegen! Sowieso is alles in het Engels. Nu is dat niet zo’n probleem (ik gebruik meestal Engelstalige breipatronen), alleen van sommige woorden moest ik toch even de betekenis  opzoeken.

Er moesten allemaal samples (proeflapjes) gemaakt worden en het moest perfect anders zou het afgekeurd worden! Bijvoorbeeld een lapje in gerstekorrel; alle steken moeten even groot zijn, met gelijke draadspanning en als je het lapje tegen het licht houdt mag je geen gaatjes zien.

Samples breien (proeflapjes)

Ik heb aardig wat lapjes verschillende keren gebreid tot het naar mijn idee goed was. Het kwam wel goed uit dat ik ook mee doe aan de Mystery Blanket, zo kon ik allerlei technieken oefenen in de blokken voor deze deken.

Voor elk lapje moet ook onderzoek gedaan worden; boeken lezen, tips cursussen en blogs op internet, video’s etc.  en er wordt verwacht dat je commentaar geeft van je bevindingen ook al is het een lapje in tricotsteek.


Er moet ook een project gemaakt worden, een want (zo’n handschoen met alleen een duim zonder vingers). Het leek een heel simpel patroontje bij het doorlezen maar oh, oh, tijdens het breien, wat een lastige manchet. Uiteindelijk is het goed gelukt, dat wel. Verder was er een lijst met vragen die beantwoord moesten worden, en ook hier geldt: alles met bronvermelding.

Het schrijven en tekenen van een patroontje is ook een onderdeel van het programma. Heel erg leuk om te maken en ook best moeilijk om het zo te doen dat iedereen het snapt. Ook het schrijven van een rapport hoort bij deel 1, met als onderwerp Blocking, minstens 2 A 4’tjes vol.

Deel 1 van de Master Knitting is af!

Ik heb alles geordend en gelabeld in de map gedaan en opgestuurd. Mijn deel 1 is nu in Amerika en wordt beoordeeld door het ‘ Committee’, dit zijn Master Knitters, zij hebben het totale programma gevolgd en goed afgerond. Ik kan haast niet wachten tot ik mijn map terug heb en er zal vast wel iets zijn wat over moet, bijna niemand slaagt in 1 keer, maar we zullen zien. Hopelijk mag ik snel met deel 2 beginnen.

Conclusie

Ik heb in elk geval erg veel geleerd, ben preciezer gaan breien en veel kritischer naar mijn werk gaan kijken. Ik ben ontzettend enthousiast dat we ook spoedig in Nederland een soortgelijke “opleiding” gaan krijgen.

Hou de Breiclub website en Facebook in de gaten voor meer updates, maar ik hoop dat je gezellig meedoet met de 1e Nederlandse Masterclass Breien.

Wat zeg je ervan? Lijkt jou een Masterclass Breien leuk?