Mutsje haken - snel en eenvoudig

Snel en eenvoudig een mutsje haken; in deze blog wil ik jullie laten zien hoe je dat doet. En ook nog eens in alle maten.

Ik had nog nooit mutsen gehaakt omdat dat me moeilijk leek. Dit doordat ik dacht dat je beslist een patroon moest volgen om maar de juiste afmeting te krijgen. En vaak had ik dan niet de juiste dikte aan garen. Dus begon ik er maar niet aan.

Totdat ik op een van mijn vele speurtochten op pinterest een matentabel vond. Helaas was dit alleen in het Engels. Maar na nog meer zoeken vond ik ook een tabel in het Nederlands met gewoon de maten in centimeters.

Met deze tabel wou ik het wel proberen. Je kan alle steken gebruiken die je maar wilt. En je kan ook alle diktes en materialen gebruiken. Dus ook weer een mooie manier om je restjes op te maken.

Ik ben snel aan de slag gegaan. Mijn dochtertje is nu 6,5 maand dus daar kan ik mooi even wat voor maken.

De  maten van mijn mutsje zijn dus in de hoogte 15,5 centimeter en in diameter 12 centimeter. 

Mutsje haken, patroon:

Ik heb zelf een patroontje bedacht. 

Ik heb er voor gekozen om elke toer door te haken. Je kunt dan wel het beste het begin van elke toer even markeren met een steekmarkeerder of wat ik altijd doe een paperclip.

Toer 1: je begint met een magische ring en haakt daar 10 vasten in

Toer 2: in elke vaste twee stokjes

Toer 3: in elk tweede stokje  twee stokjes

Toer 4: in elk derde stokje twee stokjes

Toer 5: in elk vierde stokje twee stokjes

Toer 6- : zo ga je elke toer meerderen totdat de diameter van het mutsje groot genoeg is.

De diameter meet je vanuit het midden van het mutsje naar de zijkant.

Zodra de diameteromtrek groot genoeg is doe je in elk stokje 1 stokje. Dit doe je ook weer zolang totdat je de hoogte van het mutsje hebt bereikt. Dit meet je ook weer vanuit het midden tot de onderkant.

Voor mijn mutsje heb ik de laatste twee centimeter in vasten gehaakt met een andere kleur. De toeren die ik in vasten heb gehaakt heb ik niet door gehaakt.

Ik heb elke toer afgerond door met een halve vaste naar het begin van de vorige toer te gaan en dan 1 losse te haken als begin. Hierdoor heb je aan de onderkant een mooie overgang.

Je kan je mutsje opleuken met van alles en nog wat. Maar met kleine kindjes moet je er wel omdenken dat het goed vast zit, zodat ze het er niet af kunnen peuteren.

Zelf heb ik ook nog een mutsje voor een pasgeborene gehaakt. Deze heb ik lekker simpel gehouden omdat een pasgeborene van zichzelf al bijzonder genoeg is.

Hebben jullie nog leuke ideeën voor mutsen?

Het is namelijk wel erg verslavend om te haken. En een gebreid mutsje kan natuurlijk ook. Daar gelden dezelfde afmetingen voor.