Kunstige meesters: Huygens
Kunstige meesters: Huygens

Sinds kort ben ik fervent museumbezoeker, met een beetje hulp van de museumkaart. Het blijkt dat zo ongeveer overal waar ik kom voor leuke dingen, er wel een museum in de buurt is. Nu schijnen grote meesters ‘in’ te zijn als inspiratie voor haakprojecten. Dat leek me een bijzondere goed idee, dus neem ik jullie mee naar een museum en laat ik voorbeelden zien van toffe haakprojecten hierop geïnspireerd. Vandaag de familie Huygens.

Als wetenschapper in hart en nieren en fervent fan van wiskunde is Huygens natuurlijk hét voorbeeld uit de geschiedenis. Christiaan Huygens welteverstaan, zijn vader en broer waren meer van de diplomatieke zaak. Hierbij wat leuke projecten geïnspireerd op wiskunde.

Wist je bijvoorbeeld dat veel van de vormen die je in de natuur tegen komt, een wiskundig patroon zijn? Het bekendste voorbeeld zijn schelpen. Het is dat mijn handen nog steeds twee naalden niet aan kunnen (de hand-oog coördinatie werkt dan op de een of andere vreemde manier niet meer zoals het moet) maar anders zouden deze doekjes zeker op de rol staan.

Al moet ik zeggen dat deze sjaal een goede vervanger is.  Niet alleen ziet ie er leuk uit, maar geeft door het patroon ook een bijzonder effect, een illusie van het draaien. Over draaien gesproken, en mijn inspiratie voor deze blog, het ultieme voorbeeld is natuurlijk de ronde schelp. Esther van It’s all in a Nutshell maakte een supermooie haaketui met zo’n schelp op de voorkant. Kijk maar eens!

Grappiger is eigenlijk dat zelfs veel van de, laten we ze even klassieke, haakpatronen noemen, ook wiskundig zijn geïnspireerd. Zoals bijvoorbeeld dit fractal ontworpen door Essi Varis. Waarover ze zelf zegt: of je nu een trotse nerd bent of iemand die graag van natuurlijk symmetrie houdt, dit project is gewoon uniek en decoratief! (vrij vertaald naar Essi Varis). Want over het algemeen als we iets als mooi of symmetrisch aanduiden, dan is dat in het merendeel van de gevallen met vormen die op een wiskundig algoritme gebaseerd zijn.

Mocht je, net zoals Huygens, je onderwerpen van passie overal in je huis willen hebben, dan heb ik ook nog iets leuks voor je. Gegarandeerd dat je iets hebt om over te kletsen met je bezoek. Deze geweldige Mere Bagatelle. Een wat? Tsja, haaktechnisch gezien een filetdeken met verschillende vakjes die je daarna aan elkaar haakt. Kan in 1 kleur, maar leuker om het met verschillende kleuren te doen. De ultieme variant? Perfect overlopende kleuren, a la regenboog. Althans dat is niet wiskundig perfect maar het ziet er wel precies goed uit. Wiskundig gezien de weergave van de middelste triangel in de driehoek van Pascal. Die verzameling getallen geeft aan op hoeveel verschillende manieren je kunt komen op een bepaald punt. Kortom hoeveel kortste routes zijn er naar mijn tante een x-aantal dorpen verderop.

Maar ach, filethaken is gewoon stokjes en lossen en dat is eigenlijk ook wel prima vermaak voor een regenachtige zondagmiddag.

Nog meer favoriete wiskundige problemen onder de creatievelingen?

Reactie plaatsen