De Strooisteek of Bloksteek - Breiclub.nl
Het stekenalfabet: De Strooisteek

Op Pinterest en Facebook kwam ik deze mooie steek al vaak tegen; de strooisteek of bloksteek. Ik ben gaan zoeken in de Haakbijbel of ik een beschrijving van deze steek kon vinden.

Helaas daar stond deze steek niet in. Op de pagina’s van de sociale media kwam ik wel patronen tegen. Uiteindelijk heb ik een patroontje gemaakt voor een boodschappentas.  Deze kan makkelijk mee in de tas en de plastic tasjes vervangen.

StrooisteekIk heb bonte kleurtjes gebruikt om het effect te vergroten en omdat ik deze vrolijke wolletjes nog steeds niet gebruikt had. Ik kan me voorstellen dat deze tas in basic kleuren of 1 kleur ook heel mooi kan zijn. Dat is het leuke van deze steek, je kunt er eindeloos mee variëren en de steek is zeker geschikt voor beginnende hakers.

Wat is de strooisteek?

De strooisteek is een steek die bestaat uit twee toeren die je telkens herhaalt.

  • De ene toer maak je kettingen van 3 lossen boven de clusters van stokjes met een vaste tussen de clusters.
  • De andere toer maak je clusters (groepjes) van 3 stokjes.

Het aantal steken dat als basis dienst is altijd een meervoud van 3 + 1.

Op de website van Wolplein vind je het haakdiagram, dat ik als basis heb gebruikt, van deze steek waarbij uitgegaan wordt van toeren van 15 steken.

Strooisteek

Wat heb je nodig?

Voor mijn tasje heb ik 10 kleuren Soft van de Zeeman gebruikt.

Je hebt niet zo heel veel van het garen nodig als je zoveel van kleur wisselt als ik heb gedaan. Mijn tasje weegt ongeveer 150 gram.

Haaknaald 3.5

Naald voor het afhechten.

TIP : Ik heb vanaf toer 1 het werk niet gekeerd als de toer klaar was, dus telkens van rechts naar links gehaakt. Dat betekend wel dat je veel draadjes krijgt om af te hechten.

Het afhechten heb ik tussendoor gedaan zodat ik niet aan het eind heel veel werk heb, want ik denk dat je het met me eens bent dat dat het minst leuke klusje van haken is ☺.

Gebruikte afkortingen

L = losse

V= vaste

Stk = stokje

St = steek

Kl = keerlosse

Patroon

Je maakt twee keer onderstaand patroon.

Maak een ketting van 72 lossen en een keerlosse (73)

1. 1v in elke L (72)

2. 3L (1e stokje), 1 stk, (2st overslaan, 3 stk in de volgende v) 22 maal, 2 stk (72)

3. 1 L (1e vaste), 1v, (1v in de ruimte tussen de groepjes van 3 stk, 3 L) 22 maal, 2v (72)

4. 3L (1e stokje), 1 stk, ( 3 stk in het boogje van de 3 L) 22 maal, 2 stk (72)

5-32. Herhaal telkens toer 3 en 4 (72)

Ik heb na 4 keer een kleurwissel gedaan. Maar hiermee kun je natuurlijk spelen zoals je leuk vindt. Onthoud dat de kleur(en) waarmee je de clusters stokjes haakt de kleur is die het meest naar de voorgrond komt.

33. 1v in elke v, 1 kl (72)

34. Haak 24 maal 1v in elke v, 30 L, 24 maal 1v in elke v (78)

35. 1v in elke v (78)

36. 1v in elke v (78)

37. 1v in elke v (78)

38. 1v in elke v (78)

39. 1v in elke v (78)

Hecht af en werk de laatste draadjes weg.

Leg de delen van de tas met de slechte kanten op elkaar en haak ze aan elkaar met een half stokje. Hecht af en werk de draadjes weg.

Dit is mijn eindresultaat

De Strooisteek

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben van dit patroontje.

Hebben jullie nog andere leuke ideeën om deze strooisteek te gebruiken?

Marg
Door

Marg

op 21 Feb 2016

Wist niet dat deze steek zo heet. Heb hem wel al heel vaak gebruikt voor het omhaken van de zg jute AH tassen.

Bouk
Door

Bouk

op 22 Feb 2016

Ben blij met jullie, dank!

Anneke
Door

Anneke

op 27 Dec 2019

Dag Mirjam, heel leuk dat jij dit kan. ik ga met katoen placemats haken in strooisteek. dankjewel

Petra
Door

Petra

op 27 Jul 2020

Mag ik vragen hoe het komt dat mijn werk met deze steek schuin gaat trekken? Ik ben al met een grotere haaknaald gaan haken. Heb ipv 2 losse 3 losse gedaan als boogje. Kan u mijn raad geven?

adamko
Door

adamko

op 28 Mar 2021

Hallo Petra, dit komt omdat je steeds alleen maar naar 1 kant haakt, dan trekt het haakwerk scheef. Ik kwam deze steek hier tegen. https://www.purlsoho.com/create/2018/03/23/crochet-tonal-blanket/ Hier wordt de steek iets anders uitgelegd. Je haakt eerst een rij stokjes in de kleur die je als hoofdkleur gaat gebruiken. Na de eerste rij, dan draai je het haakwerk niet! en zet met een steekmarkeerder de laatste steek vast. Nu begin je aan dezelfde kant, dus weer helemaal aan het begin en start met de andere kleur die je als vaste gaat gebruiken. Deze vaste steek je tussen het 3e stokje in, van de vorige rij die je gehaakt hebt met de hoofdkleur. Als dit klaar is, dan zet je ook deze laatste steek vast met een steekmarkeerder. Nu haal je steekmarkeerder uit de steek van de hoofdkleur haak je gewoon verder door het haakwerk iedere keer om te keren, of aan dezelfde kant haakt, zoals bij de 1e rij met vasten. Het wijst zich dan vanzelf, omdat je altijd eerst een rij stokjes maakt met de hoofdkleur. Een voordeel hiervan is, je hoeft de draden niet af te knippen, dus dit scheelt heel veel afkantwerk! Ik ben geen Haak Ster, maar had eerst steeds hetzelfde probleem als dat jij hebt gehad en op deze manier gaat het goed.

Reactie plaatsen