Meerderen in breiwerk - Breiclub.nl
Meerderen in breiwerk met M1L en M1R

Meerderen in breiwerk met M1L en M1R

Veel breipatronen bestaan niet uit rechte lappen, maar hebben een andere vorm. Denk bijvoorbeeld aan een muts of een driehoeksjaal. Om contouren aan te brengen in je werk, kun je het breder maken door steken te meerderen, en smaller maken door steken te minderen. Ook in kantbreiwerk of ajour zijn zowel meerderingen als minderingen onontbeerlijk.

Meerderingen zijn dus een ontzettend belangrijk onderdeel in de vaardigheden van een breier. Er zijn ook heel veel verschillende soorten meerderingen. In deze blog ga ik je laten zien hoe je meerderingen maakt door de horizontale draad tussen twee steken op te nemen.

In het Engels wordt hiernaar verwezen met “make 1 left” (afgekort M1L) en “make 1 right” (afgekort M1R). In het Nederlands worden wel de termen “1 links meerderen” (1 l meerd) en “1 rechts meerderen” (1 r meerd) gebruikt.

Links? Rechts?

Nu vraag je je wellicht af wat er bedoeld wordt met links en rechts hierbij.
Dat zit zo: Afhankelijk van hoe je meerdering precies maakt, leunt deze in het breiwerk naar links of naar rechts ten opzichte van de omringende “gewone” steken. Als je bijvoorbeeld in een trui aan beide kanten van de halsopening meerderingen nodig hebt, kan het mooi zijn om deze symmetrisch uit te voeren.

Soms staat er ook helemaal geen richting van de meerdering aangegeven in een patroon. Dan kan je dus zelf kiezen welke variant je het mooist vindt, of het makkelijkst om te maken.

M1R / 1 r meerd

Bij deze variant meerder je door de horizontale draad tussen de zojuist gebreide steek en de volgende steek vanaf de achterkant van het werk op te nemen met de linkernaald, en deze vervolgens recht (GK) of averecht (VK) te breien. De resulterende steek leunt naar rechts.

Stap voor stap ziet dit er zo uit:

1. Neem de horizontale draad tussen de zojuist gebreide steek en de volgende steek vanaf de achterkant van het werk op met de linkernaald.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-22

2. Brei deze vervolgens recht aan de goede kant van het werk, of averecht aan de verkeerde kant.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-3

3. Het resultaat van de naar rechts leunende M1R.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-4

M1L / 1 l meerd

Bij deze variant meerder je door de horizontale draad tussen de zojuist gebreide steek en de volgende steek vanaf de voorkant van het werk op te nemen met de linkernaald, en deze vervolgens gedraaid recht (GK) of gedraaid averecht (VK) te breien. De resulterende steek leunt naar links.

Stap voor stap ziet dit er zo uit:

1. Neem de horizontale draad tussen de zojuist gebreide steek en de volgende steek vanaf de voorkant van het werk op met de linkernaald.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-55

2. Brei deze vervolgens gedraaid recht aan de goede kant van het werk, of gedraaid averecht aan de verkeerde kant. Dit laatste kan wat lastig zijn, maar zoals met alles: oefening baart kunst.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-6

3. Het resultaat van de naar links leunende M1L.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-7

De M1 meerderingen behoren echt tot mijn favorieten. Niet in de laatste plaats, omdat ze een bijna onzichtbaar resultaat geven. Dat kan je ook zien op onderstaande foto. In dit kleine proeflapje is driemaal om de andere toer gemeerderd op 3 steken afstand van de ribbelrand.

Meerderen-in-breiwerk-met-M1L-en-M1R-1

Hoe vindt jij deze meerderingen?

Christa
Door

Christa

op 08 Aug 2015

Ik gebruik deze methode ook veel. Hele duidelijke uitleg!

Lyda Rengers
Door

Lyda Rengers

op 05 May 2018

In verhouding tot alle Engelse uitleggingen zeer duidelijk. (M1A en M1T). Ga ik toepassen in de Persian Dreams hexagons. Bedankt. Door Lyda op 5 mei 2018.

Roselinde
Door

Roselinde

op 14 Jun 2021

Hoi. Als er staat ied. 8e naald.; 2x 2st. en ik brei in tricot, moe ik dan de 8e rij die ik maak 1 steek aan het eind meerderen en dan de 9e naald breien om aan de andere kant te meerderen?

Reactie plaatsen