Actiepakket: Mystery Blanket 2018

De inschrijving voor de Mystery Blanket 2018 is geopend! Het thema van de Mystery Blanket is "Around The World" en we hebben dit jaar een luxe, jubileum editie. Deze editie wil je niet missen!

Page content

Sokken Kal, deel 3 – aanpassingen

aanpassingen

Aanpassingen: Ik kreeg in de afgelopen week de vraag of de sok ook aangepast kon worden ( op basis van de 64 steken die we in het begin hebben opgezet), voor mensen met kleinere voeten.

Daar gaan we eerst even naar kijken.

Het patroon is namelijk constant deelbaar door 8. Dit betekent, dat mensen die een paar voor kinderen willen breien, en 48 steken op willen zetten 6 x het patroontje breien.

Mensen die 64 steken op de naalden hebben staan breien 8 x  het patroontje. (en voor mensen die graag op smallere naalden breien en 80 steken opzetten voor een dichte structuur: die breien 10 x  het patroontje)

Dit geeft in principe geen probleem, en vanaf dit moment zal ik dus ook de maatvoering voor deze patroontjes inbouwen en meenemen.

De tussenliggende maten – dan heb je het over: 52 steken – 56 steken – 60 steken.

Maar ook voor mensen met bredere enkels: 68 steken – 72 steken – 76 steken. Die zouden dan buiten de boot vallen. Dat is niet de bedoeling –

Dit gaan we oplossen door het patroon aan de zijkanten te splitsen.

Dit lijkt lastig… valt wel mee. Je hebt namelijk in dat geval wel een aantal steekmarkeerders nodig, en/of een kabelnaald.

En nu komt een belangrijk punt:  Hoe gaan we dit doen?

We gaan eerst een verdeling maken door de helft.

Als we kijken naar het kleinste patroon: 48 steken, dan is dit door de helft 2 x 24 steken. 24 steken voor de bovenkant van de voet, en 24 steken voor de onderkant van de voet. (voorkant van het been, en achterkant van het been)

Ga je 1 maat groter, dan krijg je de volgende verdeling: 1 – 24 – 1 voor de bovenkant en 1 – 24 – 1 voor de onderkant. Totaal 52 steken.

Ga je naar de volgende maat, dan krijg je de volgende verdeling: 2 – 24 – 2 voor de bovenkant en 2 – 24 – 2 voor de onderkant. Totaal 56 steken.

Ga je naar de derde tussenliggende maat, dan  krijg je de volgende verdeling: 3 – 24 – 3 voor de bovenkant en 3 – 24 – 3 voor de onderkant. Totaal 60 steken.


Gaan we naar het patroon waar we mee zijn begonnen: dan is dit door de helft 2 x 32 steken. 32 steken voor de bovenkant van de voet, en 32 steken voor de onderkant van de voet. (voorkant van het been, en achterkant van het been)

Ga je naar 68 steken, dan krijg je de volgende verdeling: 1 – 32 – 1 voor de bovenkant en 1 – 32 – 1 voor de onderkant. Totaal 68 steken.

Ga je naar de volgende maat, dan krijg je de volgende verdeling: 2 – 32 – 2 voor de bovenkant en 2 – 32 – 2 voor de onderkant. Totaal 72 steken.

Ga je naar de derde tussenliggende maat, dan  krijg je de volgende verdeling: 3 – 32 – 3 voor de bovenkant en 3 – 32 – 3 voor de onderkant. Totaal 76 steken.


Om het patroonbeeld niet te veel te verstoren kun je het volgende toepassen:

 Voor 52 en 68 steken: Start de ronde met 1 averecht –  brei 3 (4) x het patroontje, 1 averecht. Herhaal dit om de ronde compleet te maken.

Voor 56 en 72 steken: Start de ronde met 2 averecht –  brei 3 (4) x het patroontje, 2 averecht. Herhaal dit om de ronde compleet te maken.

Voor 60 en 76 steken: Start de ronde met 3 averecht –  brei 3 (4) x het patroontje, 3  averecht. Herhaal dit om de ronde compleet te maken.


Een andere optie:

Voor 56 en 72 steken:

Toer 1 en 3 : Start de ronde met 2 recht –  brei 3 (4) x het patroontje, 2 recht. Herhaal dit vanaf het begin om de ronde compleet te maken.

Toer 2 en 4: Brei eerst de tweede steek, en daarna de eerste steek recht –  brei 3 (4) x het patroontje – brei daarna de tweede en dan de eerste steek recht. Herhaal dit vanaf het begin  om de ronde compleet te maken. Hierdoor ontstaat een kabeltje, die refereert aan de touwen van de kabelbaan.

Voor 60 en 76 steken: 

Toer 1 en 3: Start de ronde met 3 recht –  brei 3 (4) x het patroontje, 3 recht. Herhaal dit vanaf het begin om de ronde compleet te maken.

Toer 2: Brei eerst de tweede steek, en daarna de eerste steek recht. Brei de derde steek recht. –  brei 3 (4) x het patroontje – brei daarna de tweede en dan de eerste steek recht. Brei de derde steek recht. Herhaal dit vanaf het begin om de ronde compleet te maken.

Toer 4: Brei de eerste steek recht, brei daarna de derde steek, en dan de tweede steek recht. Brei 3 (4) x het patroontje – brei de eerste steek recht, brei daarna de derde steek, en dan de tweede steek recht. Herhaal dit vanaf het begin om de ronde compleet te maken.

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Bianca
Hoi! Mijn naam is Bianca en ik brei en haak al bijna 40 jaar. Naast blogger bij Breiclub ben ik ook Service Manager en verantwoordelijk voor de klantenservice. Het contact met allerlei breisters en haaksters is zó leuk! Ik maak het liefst sokken - gebreid of gehaakt, wanten, vingerloze wanten, polswarmers - gebreid of gehaakt, truien, vesten, kanten shawls, inbreiwerk... je kunt het zo gek niet noemen! Via Breiclub hoopt ze een klein beetje van haar kennis over te dragen!

Comment Section

2 reacties op “Sokken Kal, deel 3 – aanpassingen


Door Ria Handgraaf op 21 oktober 2017

Waar kan ik sokken 1 vinden?


Door Ria Handgraaf op 21 oktober 2017

Waar kan ik sokken kal 1 vinden?

Plaats een reactie


*