Actiepakket: Mystery Blanket 2018

De inschrijving voor de Mystery Blanket 2018 is geopend! Het thema van de Mystery Blanket is "Around The World" en we hebben dit jaar een luxe, jubileum editie. Deze editie wil je niet missen!

Page content

De Breibijbel

Vandaag: De Breibijbel! Naast garen heb ik ook een aardige verzameling boeken op het gebied van breien. Ik hou ervan te lezen over technieken, plaatjes te kijken en te bedenken dat ik dit ooit eens, allemaal wil gaan maken!

Veel boeken zijn gewoon leuk om te hebben. Lekker voor de heb, maar niet echt dat ik er dagelijks in kijk. Er zijn niet veel boeken waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten hebben. Maar dit is er wel één. Onmisbaar als naslagwerk en als inspiratiebron. Waar heb ik het dan over? De Breibijbel!

De Breibijbel

De Breibijbel is geschreven door Lesley Stanfield en Melody Griffiths. Zij hebben 300 steken verzameld waarvan zij denken dat iedere breier ze zou moeten kennen. Een aantal steken is traditioneel, die we allemaal zullen herkennen. Daarnaast hebben ze een aantal nieuwe steken toegevoegd.
De voorpagina geeft al een indruk van wat ons te wachten staat. Verschillende steken geven een eerste indruk. En natuurlijk de foto van de geaccentueerde minderingen voor een raglan trui.

breibijbel-1

Categorieën

Het boek is ingedeeld in categorieën. Het start met de combinaties van gewoon recht en averecht. Ribbels, tricotsteek, gerstekorrel en alle variaties die mogelijk zijn op dít thema komen voorbij. Daarna komen natuurlijk ook andere mogelijkheden aan de orde. Steken kruisen, kabelen, ajour motieven, noppen, jacquardmotieven.

Elke steek heeft een eigen foto, er is een uitleg in woorden en er is een teltekening. Dus voor ieder wat wils, als je liever in woorden leest dan een teltekening volgt, is dat geen probleem. Door de mooie foto’s kun je zelf ook controleren of je het goed doet.

breibijbel-2

Niveaus

Wat ook heel prettig is aan het boek, is dat het is ingedeeld in niveaus. Bij elk patroon wordt aangegeven of het voor beginners of gevorderden is. Het gevaar dat je een veel te moeilijke steek uitzoekt en vastloopt in het patroon, is dus opgelost! Iedereen kan het boek op zijn of haar niveau gebruiken. En de beginner kan beginnen met een gemakkelijke steek. Als je dit onder de knie hebt, kun je doorgaan naar een hoger niveau. Zo leer je er elke keer weer wat bij.

Ook voor de gevorderden is er voldoende uitdaging. Door de toevoeging van bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘bijzondere steken’ staat er voldoende in voor de geoefende breier die wat nieuws wil leren. En zoals gezegd: ik vind het onmisbaar als naslagwerk.

Breirol

Een flink aantal jaren terug was het gebruikelijk dat elk meisje een breirol maakte. Op deze manier kon ze laten zien wat ze kon. Elke steek werd over een aantal centimeters uitgevoerd. Op deze manier werd een lange lap gemaakt die opgerold werd. Vandaar de naam breirol.

Met de breibijbel erbij kun je nu ook je eigen breirol maken. De rol hoeft niet breed te zijn, bijvoorbeeld 20 centimeter. Zet steken op zodat deze de gewenste breedte heeft. Brei eerst een aantal naalden ribbels. Nu start je met de echte breirol. Kies een patroontje en start met breien. Om te voorkomen dat de breirol krult aan de zijkant, brei je de eerste vijf steken in ribbels.

Heb jij al een breirol? We zijn benieuwd naar een foto!

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Maaike
Hoi! Mijn naam is Maaike. Ik brei al sinds ik 4 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te breien. Ik doe dat dan ook elke dag. Het is gewoon een soort meditatie. Als ik thuiskom, ga ik zitten met een zucht en zeg: ‘Zo, nu eerst even breien.’ Na een kwartiertje is alles dan weer onder controle. Zoals gezegd, brei ik al 40 jaar. Veertig jaar ervaring. Ik vond dat zelf altijd heel gewoon, maar ik merk steeds meer dat ik ondertussen zoveel kennis heb, dat ik dat wil doorgeven aan anderen. Handige trucjes, tips om breiwerk nog mooier te maken, inspiratie en als het nodig is: aanmoediging om door te zetten! Ik roep wel eens dat ik iedereen aan het breien krijg.. Dus dat is mijn streven!

Comment Section

2 reacties op “De Breibijbel


Door Marjolein op 9 februari 2015

Hoi! Wat een leuk artikel, ik ga zeker op zoek naar het boek.
Ik heb nog geen breirol, kende het ook niet, maar het klinkt als een leuk project nu ik het breien weer ga oppakken. Bedankt voor de inspiratie!

Groetjes


Door Anny op 11 februari 2015

De Breibijbel is te koop voor € 9,95 bij o.a. BOL.com.

Plaats een reactie


*