Plantaardig verven van wol met natuurlijke materialen, deel 3 - Breiclub.nl
Wol plantaardig verven (deel 3)

Deze blog is deel 3 in een serie waarin ik je van alles vertel over wat er komt kijken bij het plantaardig verven van wol. Ik loop de verschillende stappen met je door en neem je stap voor stap mee in een plantaardig verf-experiment. 

Stappen bij plantaardig verven

a. Het wassen van de wol

b. Voorbeitsen

c. De verf bereiden

d. Het verven zelf

Vandaag gaan we het verfbad maken! In dit experiment ga ik verven met meekrap. Onderstaand wil ik jullie hier eerst wat meer over vertellen.

plantaardig verven

Meekrap

Meekrap (Rubia tinctorum) is al vele duizenden jaren in gebruik als verfstof, omdat het een van de meest licht-vaste rode kleurstoffen van natuurlijke oorsprong is. Het werd en wordt gebruikt voor het kleuren van textiel en leer.

In de vijftiende eeuw was Nederland de belangrijkste producent van de meekrap. Met name in Zeeland waren in de 19e eeuw vele velden vol meekrapplanten te vinden, totdat synthetische verfstoffen de overhand kregen.

De plant wordt ongeveer 60-90 cm hoog en heeft kleine gele bloemetjes. In de grond bevinden zich de wortelstokken, die wel 50-100 cm de grond in steken. Het zijn de wortels die voor het verven van belang zijn. Meekrap kan pas ongeveer 3 jaar na aanplant geoogst worden, omdat dan de wortels pas groot genoeg zijn. Na het drogen van de wortels worden deze tot stukjes of poeder vermalen.

c. De verf bereiden

Om met meekrap te verven is ongeveer 25-50 g wortelpoeder nodig per 100 g wol. De precieze hoeveelheid hangt af van de gewenste sterke van het verfbad.

Voor mijn 200 g wol droog gewicht ga ik in totaal 80 g meekrappoeder gebruiken.

1. Weeg je verfstof.

plantaardig verven

2. Doe je materiaal in het pantykousje of maak er op een andere wijze een soort “theezakje”  van. Je wilt dat de verfstof voldoende ruimte heeft daarin om vocht op te nemen en zijn verf af te staan aan het water.

Het verfzakje maakt het straks makkelijker om het geheel later uit het water te halen, zodat je geen stukjes of poeder uit je wol hoeft te halen.

plantaardig verven

3. Doe het verfzakje in een glazen pot en overgiet met kokend water. Ik heb begrepen, dat meekrap een fellere kleur rood geeft als je “hard” kalkrijk water gebruikt.

Heb je zacht water? Voeg dan wat krijt in de vorm van calcium carbonaat toe aan je verfbad.

plantaardig verven

4. Laat het verfbad nu een nachtje trekken. Dit is hoe het er bij mij na 1 nachtje geduld uitziet:

plantaardig verven

Nu is het eindelijk tijd om te gaan verven! Hierover meer in mijn volgende blog.

Heb jij al eens geverfd met natuurlijke materialen?

Leida van den Wijngaard
Door

Leida van den Wijngaard

op 25 Jan 2017

Ik verf regelmatig zelf wol die ik ook zelf spin. Ik heb geverfd met uienschillen, eikels en tamme kastanjebolsters, vrouwenmantel, boerenwormkruid, elzeproppen en indigopoeder. Nu wil ik gaan verven met meekrappoeder.

Jan Declercq
Door

Jan Declercq

op 28 May 2019

Waar kan ik kleine hoeveelheid meekrappoeder kopen?

Reactie plaatsen