Actiepakket: Mystery Blanket 2018

De inschrijving voor de Mystery Blanket 2018 is geopend! Het thema van de Mystery Blanket is "Around The World" en we hebben dit jaar een luxe, jubileum editie. Deze editie wil je niet missen!

Page content

Wollig landleven, deel 1

Wollig landleven

Begin juni zag ik op facebook een markt voorbij komen dat Wollig landleven heette.  Hier had ik nog nooit van gehoord. Maar omdat ik in Drenthe woon en deze markt werd gehouden in Westerbork vond ik het een idee om daar eens te gaan kijken. Dus op die zonnige dag toog ik naar Westerbork.

Het was druk maar ik kon toch redelijk snel een plekje vinden voor de auto. De markt bestond uit ongeveer 20 kraampjes en dat viel toch wel een beetje tegen. Maar verder zag het er best wel gezellig uit.

Je mocht als kind zowel een kuiken als een konijn aaien. Ik weet niet of alle beestjes hier blij mee waren. De kindjes wel. En ook werden er schapen geschoren met de hand. Het schaap wordt klem gezet en dan komt er een speciale schaar aan te pas. Vroeger werden alle schapen zo geschoren maar tegenwoordig gebeurt dit gelukkig elektrisch en is het binnen enkele minuten het scheren gebeurd.

Wollig landleven

Maar waar ik met bewondering naar gekeken heb, is het spinnen.  Er was een dame die aan het spinnen was met een eentraps spinnenwiel.

Ik heb ooit geprobeerd om een draad te spinnen maar helaas, het viel niet mee om de draad en gelijk en een op dikte te spinnen. Mijn draadje was of heel dik en weinig gedraaid. Of heel dun en veel teveel gedraaid. Ik ben er maar mee gestopt om te oefenen. De dame aan het spinnenwiel spinde veel en het draadje was best heel regelmatig. En daar heb ik dan weer bewondering voor.

Wollig landleven

 

Maar ook met de hand werd er gespind. Dit was een veel jongere dame die met de spintol wel raad wist. Haar draadje was ook regelmatig.

Zij verkoopt ook de spintollen via haar facebooksite Kim Gringhuis Wool Creations. Ik word altijd vrolijk als ik jonge mensen zie handwerken. Zeker als het om “echt”  handwerk gaat. Niet dat ik niet van machines houd maar met rustig vooruit kom je er ook.

Wollig landleven

 

Deze markt viel mij een beetje tegen. En omdat ik over een nacht ijs om iets te beoordelen ben ik van plan om een volgende keer weer te gaan om te zien of die markt ook tegen valt.

Een eerste keer is altijd wat moeilijker dan volgende keren. De tweede markt wordt gehouden in Noordwolde en dat is ook niet zo ver bij mijn woonplaats vandaan.

Ik ben benieuwd.

E-book "42 brei- en haakpatronen!
GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Elly
Mijn naam is Elly van Velzen. Ik ben geboren in 1951. Ook heb ik een echtgenoot waar ik al bijna 45 jaar lief en leed deel. Samen hebben we 3 dochters en ook 3 legale schoonzoons. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij nu 5 kleinzoon en 1 kleindochter hebben. Ik heb leren breien in de 1e klas van juf Bokkie. Haar echte naam was juf van Stijn. Ze was een strenge juf en wij moesten breien met wit katoen en stalen, kromme breinaalden. Het ging mij best makkelijk af maar hoge cijfers heb ik nooit gekregen. Dit lag meer aan de sociale status van mijn vader dan aan mijn breiwerk. Sindsdien ben ik eigenlijk verslaafd aan handwerken. Het haken is later geleerd op de lagere school. En het naaien heb ik van mijn moeder geleerd. Zij naaide en breide alle kleding voor ons kinderen. Ik vind het een eer om te mogen bloggen.

Comment Section

3 reacties op “Wollig landleven, deel 1


Door Dinie op 23 juli 2017

Goedemorgen jammer genoeg woon ik iets te ver weg om voor 20 kraampjes te komen kijken ( Overijssel ) maar dit soort marktjes vind ik geweldig jij verteld er heel leuk over zonder overdrijving Dat is wat ik waardeer


Door Miranda op 23 juli 2017

Vandaag is er in Rolde ook zo’n soort markt, het heet Wollig Rolde. Daar ga ik vandaag eens kijken. Ben benieuwd!


Door Corina Nijssen op 2 augustus 2017

Ik ben laatst naar Wollig Landleven in Vledder geweest. Er mogen dan misschien niet zo veel kraampjes staan, maar de diversiteit is groot. De aanwezige dames en heren vertellen allemaal met groot enthousiasme over hun hobby en werk. Ik ben er met veel inspiratie weer weg gegaan.

Plaats een reactie


*