Tricottieten
Tricottieten

Aanleiding: Geregeld kom ik op Facebook berichten tegen over knitted knockers ofwel tricottieten. Een van de berichten was van ‚Shhh…by Carla’, een lingeriezaak in Borne. De eigenaresse, Carla Mandemaker, is een vriendin van een vriendin van mij.

Via het delen van haar berichten door de betreffende vriendin zag ik dat Carla tricottieten gratis aanbiedt aan klanten van haar, die een borstamputatie hebben ondergaan. Ook transgenders kunnen gebruik maken van tricottieten. Omdat ik dit een geweldig intitiatief vind, heb ik besloten om hier een blog aan te wijden.

Via die vriendin van mij ben ik in contact gekomen met Carla en via Carla weer met Lies Koster van de Knitted Knockers Nederland en tricottieten.nl. Met beide dames heb ik een erg leuk en boeiend gesprek gehad.

Het ontstaan van de gebreide borstprothese

Wat zijn nu precies knitted knockers/tricottieten?

Tricottieten is eigenlijk de Nederlandse vertaling van knitted knockers. Dit zijn borstprotheses die gebreid zijn van glanskatoen (gemerceriseerd katoen), bamboe of zachte acryl. Dit zijn materialen die fijn en zacht aanvoelen. Ze worden gevuld met fiberfill.

Van origine is de organisatie van Knitted Knockers in de Verenigde Staten opgezet door Barbara Demorest, een ex-borstkankerpatient. Omdat de klassieke siliconen borstprotheses zwaar zijn en plakkerig aanvoelen, zijn ze niet altijd fijn om te dragen. Zeker niet op de pas geopereerde huid.

Toen wees de arts van Barbara op een breipatroon van ‚titbits’ van Beryl Tsang. Na diverse aanpassingen is het huidige patroon van de tricottieten ontstaan. Ook is er een haakpatroon voor het maken van deze protheses.

Toen heeft Barbara naar aanleiding van haar eigen ervaring Knitted Knockers opgericht. Ondertussen is deze organisatie over de hele Verenigde Staten uitgebreid en naar het buitenland en dus ook naar Nederland.

Knitted  Knockers Nederland

Lies Koster is een van de initiatiefneemsters van Knitted Knockers in Nederland. Lies vertelde me dat ze zo’n twee jaar geleden via haar penvriendin in Amerika in contact is gekomen met Barbara Demorest van de Knitted Knockers in de Verenigde Staten. Lies heeft eerst als breivrijwilligster veel tricottieten gebreid voor de moeder-organisatie in Amerika.

Een jaar geleden kwam ze op het idee om samen met Corrie Kuster (van De Breischool in Noordwijk) dit initiatief ook in Nederland op te zetten.  Ondertussen  is  deze  organisatie  met vrijwilligers al over heel Nederland verspreid. Er zijn nu al zo’n 30 bestelpunten verspreid over heel Nederland.

Bij deze bestelpunten  kunnen de tricottieten ingeleverd worden en van daaruit worden ze ook verstuurd naar de aanvragers. Lies en Corrie coördineren het geheel.

De landelijke website is: www.knittedknockers.nl. Voor het bestelpunt in Twente heeft Lies ook een website: www.tricottieten.nl, net zoals Corrie  dat heeft in de omgeving van Noordwijk: www.debreischool.nl.

De tricottieten zijn vrij eenvoudig om te maken. Op de website van Knitted Knockers en een speciale folder voor breivrijwilligsters staat het patroon voor een tricottiet. Op de website zijn zelfs filmpjes met tutorials te zien!

Het mooiste is dat de tricottiet, die de vorm van een BH- cup heeft, van glanskatoen of bamboe worden gebreid of gehaakt. Dat is lekker zacht materiaal, zeker wanneer de operatiewond nog gevoelig is. Voor het zwemmen zijn er ook speciale protheses van zacht acrylgaren: de aquaknockers. Het voordeel hiervan is dat deze protheses snel droog zijn.

Een link naar de betreffende patronen en tutorials

Naast de gebreide borstprothese kunnen er ook deelprotheses besteld worden. Deze zijn bedoeld voor vrouwen die grotendeels borstbesparend zijn geopereerd, maar toch een stuk missen. Deze prothese heeft de  vorm van een banaantje. Zowel deze prothese als de gehele prothese  kan gevormd worden zoals de aanvraagster dit wil. Er zit een opening in de tricottiet waar je eventueel wat fiberfill er uit kunt halen om het model te creëeren wat jij  wilt.

Ook kun je via knittedknockers.nl en tricottieten.nl hartvormige kussentjes bestellen, die je wat bescherming kunnen bieden wanneer je pijn bij je borst, oksels of bovenarmen hebt na de operatie. Te  denken valt bijvoorbeeld aan situaties zoals het liggen in bed of het dragen van een gordel in de auto.

Al deze producten zijn gratis. Natuurlijk mag je een eigen bijdrage geven, als je dit wilt. Graag zelfs!

Er is in Nederland ook nog een andere organisatie op dit gebied actief: Stichting Breiboezem. Hierover heeft Susanne in 2016 een blog geschreven.

Het verschil met de Knitted Knockers is dat hun prothese er iets anders uitziet (rond) en dat het patroon niet vrij toegankelijk is en je dus een workshop moet volgen voordat je breivrijwilligster kunt worden.

Van de Knitted Knockers is het patroon vrij toegankelijk en iedereen kan zich aanmelden als breivrijwilligster via de mail, website of telefoon.

Hetzelfde geldt ook voor de aanvraag voor de protheses. Maar ook verspreidt Lies haar folders en gebreide protheses via een paar lingeriezaken, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties  e.d.

Tricottieten  en lingerie

Een van de lingeriezaken die tricottieten gratis aanbiedt namens Knitted Knockers is ‚Shhh… by Carla’ in Borne. Carla Mandemaker is afgelopen januari 2017 begonnen met haar lingeriewinkel ,Shh…by Carla’ nabij het centrum van Borne.

De vorige bewoners van het pand, waar Carla nu haar winkel heeft, wilden met familie haar winkel bezoeken en bekijken. Eén van de familieleden van de ex-bewoners vroeg of zij wel eens van tricottieten had gehoord. Dat familielid had bij haar fysiotherapeut de folders van de Knitted Knockers-uitgiftepunt uit  Twente zien liggen. Omdat veel (ex)borstkanker patiënten haar winkel bezochten, vond Carla dat ze wat voor deze groep klanten wat   moest doen. Toen heeft ze contact opgenomen met de betreffende fysiotherapeut en zodoende heeft die haar in contact gebracht met Lies Koster van de Knitted Knockers in  Twente.

Omdat het een behoorlijke investering is om klassieke borstprotheses en de daarbij behorende BH’s in het assortiment op te nemen, heeft Carla deze nog niet in haar winkel. Maar ze heeft wel BH’s in de winkel die prima samengaan met de tricottieten van de Knitted Knockers.

In de toekomst hoopt ze ook BH’s voor de klassieke borstprotheses in haar assortiment op te gaan nemen. Zowel aan de klassieke borstprotheses en de tricottieten kleven voor- en nadelen. De meest genoemde is dat de klassieke siliconen protheses te zwaar en plakkerig zijn en de tricottieten te licht.

Bij de tricottieten kan dit ondervangen worden door er een paar knikkers in te doen om wat zwaarte te creëeren, zodat de borsten op gelijke hoogte staan. Deze knikkers worden gefixeerd en gecamoufleerd door de vulling van fiberfill. Het voordeel van tricottieten is dat het materiaal (gemerceriseerd katoen of bamboe) erg zacht is, waardoor het beter verdragen wordt door de huid met littekenweefsel.

Kalender voor het goede doel!

Carla heeft, net als zo’n beetje iedereen, in haar nabije omgeving ook te maken gehad met borstkanker. Ze is daarom erg betrokken bij dit onderwerp. Daarom heeft ze ook ook een kalender voor 2018 laten maken waarvan de opbrengst voor 100% naar het KWF ten behoeve van het borstkanker-onderzoek gaat.

Iedereen heeft belangeloos meegewerkt aan deze kalender: alle modellen, de fotograaf hebben vrijwillig meegewerkt en de drukkosten waren voor kostprijs. Op deze kalender, uitgevoerd in zwart/wit, zijn vrouwen (zonder photoshop en minimale hoeveelheid make-up) in lingerie op de foto gezet.

Dit zijn gewone vrouwen in hun pure vorm, sommige ervan zijn ex-borstkanker patiënten. De kalender is voor €19,95 te koop in haar winkel of via haar webshop: www.shhhbycarla.nl. Daar komen dan  de verzendkosten er nog bij op. Zeker de moeite waard om er een te kopen.

De foto’s van deze kalender staan geëxposeerd in de winkel van  Carla.

Erg leuk is nog te noemen dat Lies Koster en Carla Mandemaker erg goed contact met elkaar hebben. Om deze reden heeft Lies Koster een mini-kerstboompje met mini-tricottieten naar Carla gebracht, en deze staat nu te prijken op de bar in haar winkel!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 30 Dec 2017

Prachtig initiatief en een mooie informatieve blog. Veel succes!

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 30 Dec 2017

Dank je!

Reactie plaatsen